#zemejakozahradka
Jarní bejlí neboli plevel, který může na talíř
Každá rostlinka je dobrá na něco jiného a společně vytvářejí neuvěřitelný koktejl zdraví prospěšných látek.
Jak a kdy zasadit stromky původních odrůd
Díky školkám, jako jsou právě ty našeho odborníka Radima Peška, se ale začínají původní odrůdy opět objevovat i v sadech a zahradách aktivních pěstitelů.
Kouzelný příběh staré indiánské dýně
Pojďte se podívat na jedinečný příběh této staré původní odrůdy indiánů z Miami.
Příběh původní české odrůdy kmínu
O to víc mě potěšilo, že se u nás kmín dokonce šlechtí, a přitom je pořád český, tradiční.
Jedlé květy z polí i luk
Ano, člověk jí i očima, a pokud používá ty správné květy, ne chemicky ošetřované nebo sbírané v přírodě zasažené i jen zbytkovými postřiky, může si být jist, že vytvoří pokrm s přidanou hodnotou, nejen estetickou.
Historie melounů v Čechách
Málokterý meloun má tak zajímavou historii jako ten s názvem Art Combův starověký meloun.
Celer: co je zač a jak ho vypěstovat
Za zeleninu ho považovali už ve starém Egyptě, i když primárně byl užíván jako lék. Dnešní celer se k nám dostal z Itálie. Pozvolné začátky pěstování nabraly rychlé otáčky až v 19.
Rajče od semínka po šťavnaté plody
Rozličné druhy mají různě veliké i zbarvené plody s odlišnou strukturou. Někdy spíš připomínají třešničky, jindy jsou plody větší než pěst.
#zemejakozahradka
Zdravá půda
Půda, to není jen držák na rostliny. Když se k ní sehneme a prozkoumáme ji zblízka, zjistíme, že se v ní skrývá celý svět. Drobní živočichové tu denně vykonávají záslužnou práci – rozkládají organické zbytky, a tím vytváří hnojivo pro rostliny, plodiny i stromy. Bohatá půda udrží vodu a vydá úrodu. O půdu je potřeba pečovat a její drobounké obyvatele si hýčkat. Každý z nás může začít právě teď na své zahrádce.
Zdravá krajina
Po výšlapu na místní kopec se před námi rozprostře pohled na krajinu. Krásná a zdravá krajina je tvořena malými, pečlivě obhospodařovanými kusy země, které se přirozeně potkávají a navzájem si předávají vládu. Ať už je to bohatý les vedle čistého pole, či pestrá louka u průzračného potoka nebo cesta lemovaná ovocnými stromy… V takové krajině nám bývá dobře.
Zdravé jídlo
Ve zdravé krajině ze zdravé půdy roste zdravé jídlo. Každý, kdo někdy ochutnal pravou chuť poctivě vypěstované zeleniny, ví, že nad ni není. Ředkvička však nemusí být vždy růžová, kulatá a štiplavá. Rozmanitost zeleniny, kterou pro nás stvořily generace šlechtitelů, snad ani nezná konce. Vydejte se s námi na svou vlastní zahradní a kuchyňskou pouť za nepoznanými chuťovými zážitky!