Kuchyňské bylinky, které vypěstujete a sklidíte několikrát do roka
Pažitka, petrželka, libeček, bazalka, tymián, oregano, koriandr, máta, meduňka a šalvěj. Bylinky, bez kterých se v kuchyni nechceme obejít. A nemusíme! Všechny tyto voňavé druhy můžeme pěstovat doma po celý rok. Od jara do zimy, zas a znova.
Je dobré se o každé bylince něco dozvědět, abychom věděli, jak ji vypěstovat ze semínka a jak se o ni následně starat. Na jaře a v létě sazeničkám dopřejme pobyt venku. Mají se tam jako na dovolené. Sluníčko a vláha jim prospívá. Zesílí a budou nám dělat radost. Na podzim, před prvními mrazy, pak rostlinky přesuneme dovnitř. Přes zimu jim dáme tu nejlepší péči, aby přežily horší světelné podmínky. A na jaře, až se oteplí, je zase přesuneme ven… Na podzim vám poradíme, jak rostlinky přesadit domů a jak se o ně v zimě starat. Do podzimu daleko! Pojďme začít pěstovat.
Na jaře je nejvhodnější čas pro výsev bylinek. Všechny zmíněné bylinky však můžete vysévat doma do květináčků prakticky kdykoliv. Chcete-li si z bylinek ponechat semínka na další rok, je dobré různé odrůdy stejného druhu (například bazalku skořicovou s bazalkou citrónovou a thajskou) pěstovat daleko od sebe. Jinak by se druhy zkřížily a kdo ví, jaká bylinka by vám vyrostla další rok.
Budete-li chtít bylinky přihnojit, použijte kopřivovou jíchu (neboli zákvas). Natrhejte kopřivy, nasekejte je a ponořte do kyblíku s vodou. Je dobré kyblík něčím přikrýt. Za několik týdnů kopřivy zkvasí a přijde čas tekutinu slít. Jíchu poté zředíte v poměru 1 : 10 s vodou a používáte k hnojení. Bylinky mohou napadnout škůdci. Proti mšicím a dalším škůdcům pomůže narychlo vyrobený výluh z kopřivy, či ještě lépe z vratiče obecného. Nenechte tyto rostliny kvasit tak dlouho, jako je tomu v případě jíchy. Kopřivy stačí louhovat asi den. Výsledný výluh zceďte a použijte na postřik bylinek. Proti mšicím také pomáhá voda s mýdlem, ve které bylinku doslova vykoupejte.
Pažitka, máta, bazalka, oregano i koriandr rády kvétou. Pokud je necháme kvést, můžeme sklízet semínka. Růst listů, pro které je pěstujeme, tím však přerušíme. Když květy včas odstraníme, podpoříme růst listů.
Pažitka, petrželka, libeček, máta a meduňka za oknem potřebují nejméně 4 hodiny slunce denně. Na záhoně jim svědčí slunce až polostín. Je potřeba jim dopřát dostatek vláhy, rozhodně však bylinky nesmíme přelévat.
Bazalka, tymián a šalvěj mají rády hodně slunce a spíše méně zálivky. Doma jim potřebujeme dopřát alespoň 6 hodin slunce denně.
Pažitka
Vytrvalá bylinka, jinak také šnytlík, patří do rodu česneku. Chlebu s pomazánkou i pořádnému vývaru zkrátka dodá jiskru. Semínka pažitky klíčí při teplotě 15–20 °C asi 2 týdny. Jedná se o dvouletou bylinu, první rok jsou její stonky velmi jemné. Chcete-li bohatou úrodu ještě letos, můžete si kousek rostliny odkopnout od svého známého zahradníka a vyměnit ji třeba za jiná semínka. Na záhon vysévejte semínka v dubnu a v květnu. Pažitku sázejte do hnízd po více semínkách. To znamená, že do jednoho důlku vysejete více semínek. Dobře se jí daří v písčité půdě a je poměrně náročná na dostatek živiny i prostoru. Později pažitku přihnojte kopřivovou jíchou.
Petrželka
Královna české kuchyně, je dvouletá rostlina, jež klíčí při teplotě mezi 10–20 °C. Můžeme ji vysévat rovnou na záhon už v březnu, abychom si ji užili v létě a od listopadu. Pokud ji vysejeme v listopadu, vyroste nám na jaře příštího roku. Než rostlinka vyroste, trvá to poměrně dlouho. Semínka klíčí i 4 týdny, s výsevem tedy moc neotálejte. V jarním výsevu stačí vyset semínka do hloubky 1 cm, na podzim je vysejte raději dvakrát hlouběji, aby semínka následující zima neponičila. Když rostlinky vyrostou, v záhonku je seřadíme do prostoru asi 5 x 5 cm. Na rozdíl od pažitky petrželce svědčí půda plná humusu.
Libeček
Dochutí všechny zeleninové polévky. V našich podmínkách se jedná o trvalku, zimu přežívá bez problému. Jeho semínka klíčí při teplotě mezi 18–25 °C. Také si dají načas, než vyklíčí, trvá jim to asi měsíc. Pro venkovní pěstování si od března do dubna předpěstujte sazeničku, kterou v květnu vysadíte na záhon. Přímo na záhon můžeme vysévat semínka od března do dubna a následně v září. Dospělá rostlina potřebuje větší květináč.
Semínka všech druhů bylinek
Máta a meduňka
Svěží vítr nápojů i dezertů, máta a meduňka, mají podobné potřeby. Poměrně zajímavé je, že mátu není snadné vypěstovat ze semínek. Meduňka vzejde dobře. Mátu je však velmi jednoduché pěstovat ze zakořeněných stonků. Obě rostliny mají rády polostinné a vlhké stanoviště. Jejich semínka se potřebují zahřát na teplotu od 20–25 °C, aby vyklíčila. Trvá jim to asi 2–3 týdny. Každé rostlině poskytneme dostatečně velký samostatný květináč. Na záhoně se rády roztahují a utlačují další porost. Jakmile začnou kvést, odstraníme jim květy. Mají rády pravidelné zastřihávání. Díky tomu se rozrůstají do šířky a košatí.
Koriandr
Důležitá ozdoba světové kuchyně, u nás jednoletá bylinka, miluje sluníčko i vodu. Rychle roste a život jednoho výsevu trvá asi 3 měsíce. Proto je dobré koriandr vysévat opakovaně. Jeho semínka nejlépe klíčí při teplotě od 15 °C asi 2 týdny. Na záhon ho sejeme od jara do podzimu, poměrně na husto (1 semínko zhruba na 2 cm). Dobře zavlažujte. K růstu potřebuje dostatek světla i zálivky. Doma se mu bude dařit s dalšími středomořskými bylinkami na okně s 6 hodinami slunečních paprsků. Vzrostlou rostlinu zaléváme do podmisky. Z jedné rostliny sklízíme vždy jen pár listů, abychom ji příliš nevysílili, a zralá semínka.
Bazalka
Nejvěrnější kamarád rajčete, klíčí při teplotě 18–25 °C asi 2 týdny. Potřebuje alespoň 6 hodin světla denně a nepřežije teploty pod 10 °C. Proto ji v našem podnebí považujeme za jednoletou bylinku. Od poloviny května je možné ji vysévat rovnou na záhon nebo tam přesadit předpěstované sazeničky. Ze semínka bazalku vypěstujete poměrně jednoduše v podstatě po celý rok a je možné ji množit také řízky.
Tymián
Jinak také mateřídouška, klíčí při teplotě okolo 15–20 °C zhruba 1–2 týdny. V našich podmínkách zimu přežívá. Potřebuje sušší, dobře propustnou půdu bez přihnojování. Jedině tak získá své typické aroma. Semínka vyséváme na záhon v březnu a dubnu a nepřikrýváme je, potřebují totiž ke klíčení světlo. Tymián nechce příliš zalévat.
Šalvěj
Léčivá omamná bylinka, klíčí při teplotě mezi 15–21 °C. Na záhon ji vyséváme 1 cm hluboko, na slunné místo, od dubna do května nebo na podzim. Doma jí dopřejeme lehkou a písčitou půdu, která je dobře propustná. Nepotřebuje příliš vláhy ani živin. Doma, v květináčku, pěstujeme vždy jen jednu rostlinku.
Oregano
Oreganu říkáme také dobromysl, klíčí o teplotě 20 °C asi 1–2 týdny. Bylinkou, kterou hojně ochucujeme jídlo, se můžeme také léčit. Oregáno vyséváme doma po celý rok. Na záhon vysazujeme již vzešlé sazeničky v půlce května. Vybereme pro ně slunečné místo, dařit se jim bude spíše v písčité půdě. Dobře se rozrůstá, proto potřebuje poměrně dost prostoru. Květináček volíme spíše široký než hluboký a umístíme ho na parapet s dostatkem světla. Aby se oreganu dobře dařilo, potřebuje vlhčí substrát. Pozor však na přelití!