Kuchyňské bylinky, které vypěstujete a sklidíte několikrát do roka

Pažitka, petrželka, libeček, bazalka, tymián, oregano, koriandr, máta, meduňka a šalvěj. Bylinky, bez kterých se v kuchyni nechceme obejít. A nemusíme! Všechny tyto voňavé druhy můžeme pěstovat doma po celý rok. Od jara do zimy, zas a znova.

DSC02462.jpg

Je dobré se o každé bylince něco dozvědět, abychom věděli, jak ji vypěstovat ze semínka a jak se o ni následně starat. Na jaře a v létě sazeničkám dopřejme pobyt venku. Mají se tam jako na dovolené. Sluníčko a vláha jim prospívá. Zesílí a budou nám dělat radost. Na podzim, před prvními mrazy, pak rostlinky přesuneme dovnitř. Přes zimu jim dáme tu nejlepší péči, aby přežily horší světelné podmínky. A na jaře, až se oteplí, je zase přesuneme ven… Na podzim vám poradíme, jak rostlinky přesadit domů a jak se o ně v zimě starat. Do podzimu daleko! Pojďme začít pěstovat.

Na jaře je nejvhodnější čas pro výsev bylinek. Všechny zmíněné bylinky však můžete vysévat doma do květináčků prakticky kdykoliv. Chcete-li si z bylinek ponechat semínka na další rok, je dobré různé odrůdy stejného druhu (například bazalku skořicovou s bazalkou citrónovou a thajskou) pěstovat daleko od sebe. Jinak by se druhy zkřížily a kdo ví, jaká bylinka by vám vyrostla další rok. 

Budete-li chtít bylinky přihnojit, použijte kopřivovou jíchu (neboli zákvas). Natrhejte kopřivy, nasekejte je a ponořte do kyblíku s vodou. Je dobré kyblík něčím přikrýt. Za několik týdnů kopřivy zkvasí a přijde čas tekutinu slít. Jíchu poté zředíte v poměru 1 : 10 s vodou a používáte k hnojení. Bylinky mohou napadnout škůdci. Proti mšicím a dalším škůdcům pomůže narychlo vyrobený výluh z kopřivy, či ještě lépe z vratiče obecného. Nenechte tyto rostliny kvasit tak dlouho, jako je tomu v případě jíchy. Kopřivy stačí louhovat asi den. Výsledný výluh zceďte a použijte na postřik bylinek. Proti mšicím také pomáhá voda s mýdlem, ve které bylinku doslova vykoupejte.

DSC02480.jpg

Pažitka, máta, bazalka, oregano i koriandr rády kvétou. Pokud je necháme kvést, můžeme sklízet semínka. Růst listů, pro které je pěstujeme, tím však přerušíme. Když květy včas odstraníme, podpoříme růst listů. 

Pažitka, petrželka, libeček, máta a meduňka za oknem potřebují nejméně 4 hodiny slunce denně. Na záhoně jim svědčí slunce až polostín. Je potřeba jim dopřát dostatek vláhy, rozhodně však bylinky nesmíme přelévat. 

Bazalka, tymián a šalvěj mají rády hodně slunce a spíše méně zálivky. Doma jim potřebujeme dopřát alespoň 6 hodin slunce denně. 

Pažitka

Vytrvalá bylinka, jinak také šnytlík, patří do rodu česneku. Chlebu s pomazánkou i pořádnému vývaru zkrátka dodá jiskru. Semínka pažitky klíčí při teplotě 15–20 °C asi 2 týdny. Jedná se o dvouletou bylinu, první rok jsou její stonky velmi jemné. Chcete-li bohatou úrodu ještě letos, můžete si kousek rostliny odkopnout od svého známého zahradníka a vyměnit ji třeba za jiná semínka. Na záhon vysévejte semínka v dubnu a v květnu. Pažitku sázejte do hnízd po více semínkách. To znamená, že do jednoho důlku vysejete více semínek. Dobře se jí daří v písčité půdě a je poměrně náročná na dostatek živiny i prostoru. Později pažitku přihnojte kopřivovou jíchou.

Petrželka

Královna české kuchyně, je dvouletá rostlina, jež klíčí při teplotě mezi 10–20 °C. Můžeme ji vysévat rovnou na záhon už v březnu, abychom si ji užili v létě a od listopadu. Pokud ji vysejeme v listopadu, vyroste nám na jaře příštího roku. Než rostlinka vyroste, trvá to poměrně dlouho. Semínka klíčí i 4 týdny, s výsevem tedy moc neotálejte. V jarním výsevu stačí vyset semínka do hloubky 1 cm, na podzim je vysejte raději dvakrát hlouběji, aby semínka následující zima neponičila. Když rostlinky vyrostou, v záhonku je seřadíme do prostoru asi 5 x 5 cm. Na rozdíl od pažitky petrželce svědčí půda plná humusu.

Libeček

Dochutí všechny zeleninové polévky. V našich podmínkách se jedná o trvalku, zimu přežívá bez problému. Jeho semínka klíčí při teplotě mezi 18–25 °C. Také si dají načas, než vyklíčí, trvá jim to asi měsíc. Pro venkovní pěstování si od března do dubna předpěstujte sazeničku, kterou v květnu vysadíte na záhon. Přímo na záhon můžeme vysévat semínka od března do dubna a následně v září. Dospělá rostlina potřebuje větší květináč. 

bylinkykuchyn%25C4%259B.jpg

Semínka všech druhů bylinek

Máta a meduňka

Svěží vítr nápojů i dezertů, máta a meduňka, mají podobné potřeby. Poměrně zajímavé je, že mátu není snadné vypěstovat ze semínek. Meduňka vzejde dobře. Mátu je však velmi jednoduché pěstovat ze zakořeněných stonků. Obě rostliny mají rády polostinné a vlhké stanoviště. Jejich semínka se potřebují zahřát na teplotu od 20–25 °C, aby vyklíčila. Trvá jim to asi 2–3 týdny. Každé rostlině poskytneme dostatečně velký samostatný květináč. Na záhoně se rády roztahují a utlačují další porost. Jakmile začnou kvést, odstraníme jim květy. Mají rády pravidelné zastřihávání. Díky tomu se rozrůstají do šířky a košatí. 

Koriandr

Důležitá ozdoba světové kuchyně, u nás jednoletá bylinka, miluje sluníčko i vodu. Rychle roste a život jednoho výsevu trvá asi 3 měsíce. Proto je dobré koriandr vysévat opakovaně. Jeho semínka nejlépe klíčí při teplotě od 15 °C asi 2 týdny. Na záhon ho sejeme od jara do podzimu, poměrně na husto (1 semínko zhruba na 2 cm). Dobře zavlažujte. K růstu potřebuje dostatek světla i zálivky. Doma se mu bude dařit s dalšími středomořskými bylinkami na okně s 6 hodinami slunečních paprsků. Vzrostlou rostlinu zaléváme do podmisky. Z jedné rostliny sklízíme vždy jen pár listů, abychom ji příliš nevysílili, a zralá semínka. 

Bazalka

Nejvěrnější kamarád rajčete, klíčí při teplotě 18–25 °C asi 2 týdny. Potřebuje alespoň 6 hodin světla denně a nepřežije teploty pod 10 °C. Proto ji v našem podnebí považujeme za jednoletou bylinku. Od poloviny května je možné ji vysévat rovnou na záhon nebo tam přesadit předpěstované sazeničky. Ze semínka bazalku vypěstujete poměrně jednoduše v podstatě po celý rok a je možné ji množit také řízky.

DSC02473.jpg

Tymián

Jinak také mateřídouška, klíčí při teplotě okolo 15–20 °C zhruba 1–2 týdny. V našich podmínkách zimu přežívá. Potřebuje sušší, dobře propustnou půdu bez přihnojování. Jedině tak získá své typické aroma. Semínka vyséváme na záhon v březnu a dubnu a nepřikrýváme je, potřebují totiž ke klíčení světlo. Tymián nechce příliš zalévat. 

Šalvěj

Léčivá omamná bylinka, klíčí při teplotě mezi 15–21 °C. Na záhon ji vyséváme 1 cm hluboko, na slunné místo, od dubna do května nebo na podzim. Doma jí dopřejeme lehkou a písčitou půdu, která je dobře propustná. Nepotřebuje příliš vláhy ani živin. Doma, v květináčku, pěstujeme vždy jen jednu rostlinku.  

Oregano

Oreganu říkáme také dobromysl, klíčí o teplotě 20 °C asi 1–2 týdny. Bylinkou, kterou hojně ochucujeme jídlo, se můžeme také léčit. Oregáno vyséváme doma po celý rok. Na záhon vysazujeme již vzešlé sazeničky v půlce května. Vybereme pro ně slunečné místo, dařit se jim bude spíše v písčité půdě. Dobře se rozrůstá, proto potřebuje poměrně dost prostoru. Květináček volíme spíše široký než hluboký a umístíme ho na parapet s dostatkem světla. Aby se oreganu dobře dařilo, potřebuje vlhčí substrát. Pozor však na přelití! 

DSC02374.jpg

Pěstujte voňavé bylinky ze semínek

Previous
Previous

Jak si vypěstovat vlastní úrodu melounů

Next
Next

Okurka: osvěžující zelenina, kterou vypěstujete ze semínka