Okurka: osvěžující zelenina, kterou vypěstujete ze semínka
Tmavě zelená slupka podlouhlé, oválné okurky po rozkrojení odhalí světle zelenou dužinu se semínky rozdělenými do tří komůrek. Už při pohledu je jasné, že plod tvoří hlavně voda. A ta vůně! Jemná a svěží. Není divu, že se dostala až do parfémů. Okurka roste na plazící se rostlině s chlupatými listy ve tvaru špičatého srdce, které se daří ve vlhku a teple. Cucumis sativus, jak okurce botanicky říkáme, pochází z Indie a Číny.
Okurkový svět
Jeskynní malby a vykopávky dokazují, že člověk okurku znal již před 3 až 4 tisíci lety. Z Indie se okurka rozšířila do Řecka a Říma, do Evropy a následně do celého světa. Panovníci po celé Evropě si ji oblíbili nejen pro její výjimečnou chuť. Velmi často se okurky používaly také v kosmetice a léčitelství. Zatímco praktiky podobné lůžku obloženému okurkami, které měly srazit pacientovu vysokou horečku, jsme již opustili, v kosmetice má okurka dodnes nezastupitelné místo. Kromě vody obsahuje řadu vitamínů a minerálů, které prospívají naší pleti. Ostatně, sami ji v létě vyzkoušejte na kůži popálenou sluncem.
Postupem času zahradníci celého světa okurky šlechtili, aby nebyly hořké, jak tomu přirozeně je. Díky tomu dnes na zahradách roste nespočet různých odrůd. Ve skleníku se pěstují okurky hadovky, na záhoně zase okurky salátovky a nakládačky. Poslední jmenované se hodí, jak název napovídá, převážně k nakládání. Ocet je totiž prastarý trik, jak okurky zbavit jejich hořkosti. Okurky se do něj nakládaly ještě v době, kdy byly přirozeně hořké.
Od semínka ke šťavnaté okurce
Semínko okurky i rostlinka, která z něj vyroste, je taková teplomilná mrška. V našich podmínkách je potřeba semínko držet v teple, aby vyklíčilo a nízké teploty blížící se nule mu neublížily.
S předpěstováním okurek začněte doma. Připravte si malé, asi 5 cm vysoké nádobky s dírkami na dně. Tyto nádobky naplňte substrátem, semínko zavrtejte do hloubky asi 1,5 cm a substrátem přihrňte, aby bylo dobře zakryté. Nádobky postavte na okenní parapet, kde budou mít semínka dostatek světla i tepla. Nenechte semínko vyschnout, dostatečně ho zavlažujte. Nádobky můžete umístit do malého skleníčku či je přikrýt fólií – ideálně totiž semínka klíčí při teplotě 25 °C. Jen co semínko vystrčí první zelený růžek, odstraňte fólii, nechte semínko dýchat a nezapomeňte ho dobře zavlažovat.
Semínka všech druhů okurek
Vysazení a péče o rostlinu
Na vysazení předpěstovaných okurek na záhon přichází čas v půlce května. Substrát sazeniček by měl být v den vysazení poměrně suchý. Jedině tak se kořínky při přesazování neporuší. Okurky sázejte do řádků dlouhých 100 cm, asi 30 cm od sebe. Vyberte pro ně slunné místo dobře chráněné před větrem. Okurky je potřeba pravidelně plet od plevelu. Pro zakrytí půdy můžete použít netkanou textilii, která před sázením půdu dobře prohřeje a zároveň ji ochrání před plevelem.
Okurky jsou rostliny, které se rády pnou. Můžete je nechat plazit po záhonu, nebo jim poskytnout oporu k pnutí do výšky. Velmi se to hodí. Okurky se potom dobře sklízejí, protože je nemusíte hledat mezi listy na zemi, a jsou také krásně čisté, protože nerostou na půdě. Rostliny jsou navíc chráněny před plísní – když zaprší, voda z nich hezky steče.
Okurky dostatečně zavlažujte. Jejich plody jsou v podstatě pouze z vody, a tak závlahu rostlina opravdu potřebuje, aby mohly být okurky velké a šťavnaté. Pozor – jako všechno, ani zavlažování se samozřejmě nesmí přehnat. To by rostlině uhnily kořeny. Nejlepší je zavlažovat rostlinu méně často, ale zato důkladně. K zavlažování používejte ideálně odstátou dešťovou vodu. Její teplota by měla mít zhruba teplotu vzduchu. Před vodou chraňte listy a rostliny zavlažujte ke kořenům. Rostliny je vhodné přihnojit ve chvíli, kdy začnou nasazovat první plody. Velmi vhodné je použít jíchu z kopřivy.
Okurky sklízejte pravidelně, asi každý druhý den. Jakmile dorostou požadované velikosti, utrhněte je a podle chuti zavařte. Pokud se vám nechce každý druhý den zavařovat, můžete okurky uložit na maximálně 3 dny do místnosti o teplotě 15 °C. Tím získáte čas navíc a můžete větší objem okurek zavařit najednou. Polní salátovky skladujte maximálně 10–14 dní ve stejné teplotě. Salátové okurky ale nenakládáme, užíváme si je v zeleninových salátech na mnoho způsobů.
Staré odrůdy ve skleníku
Okurkám, které pěstujeme ve skleníku, říkáme hadovky. Vzhledem k tomu, že je okurka cizosprašný druh, ke svému opylení potřebuje opylovače. Pro pěstování ve skleníku existují speciálně vytvořené hybridní odrůdy, které plodí i bez opylení. Abychom mohli ve skleníku pěstovat také vynikající staré odrůdy a mohli si pěstovat vlastní semínka, musíme do skleníku pustit opylovače. A nebo květy opylovat ručně.
Pokud chcete květy opylovat ručně, můžete! Existuje více metod. Nejdříve je potřeba naučit se rozeznávat samčí a samičí květ. Je to poměrně jednoduché. Samičí květ roste z miniaturní okurky, zatímco samčí květ roste ze stonku. Ze samičího květu následně roste okurka.
Jedna z metod je použití klasického štětce na malování akvarelovými barvami. Ten napodobí sosáky a nožky hmyzu. Jednoduše najdete samčí květ, štětečkem naberete pyl z jeho prostředku a přenesete ho do prostředku květu samičího. Druhá metoda je, že samčí květ utrhnete, zbavíte ho okvětních lístku, vložíte ho dovnitř květu samičího a třete s ním a pohybujete o vnitřek květu. Po pár dnech zjistíte, jestli se opylení povedlo – z úspěšně opyleného plodu totiž začne odpadávat květ.
Při pěstování starých odrůd okurek hadovek nedbejte rad klasických pěstitelů a rostliny nezaštipujte. Unikla by vám největší úroda. Staré odrůdy totiž nejvíce plodí právě na bočních výhonech.