Jarní bejlí neboli plevel, který může na talíř

Jaro přináší spoustu nových vůní, barev a chutí. Ve svěžích vykukujících bylinách ukrývá ty nejcennější přírodní poklady, které nám může nabídnout. Je jen na nás, abychom s nimi dokázali co nejlépe naložit.

jarni bejli_DSC3993-44.jpg

Každá rostlinka je dobrá na něco jiného a společně vytvářejí neuvěřitelný koktejl zdraví prospěšných látek. Staňte se i vy letos příležitostným kořenářem a vydejte se s nůžkami a košíčkem vstříc sběru divoce rostoucích bylin. Tyhle všechny můžete sníst – no není to fascinující? Mňam! Úplně cítím to zdraví a vitalitu. Tak si taky uždibněte něco málo z těch jarních pokladů.

Sedmikráska chudobka

Krásná sedmikráska láká nejen svojí krásou, ale i chutí. Každé jídlo, polévku či dezert vynese k výšinám. Na dozdobení nebo do salátu – geniální. Obsahuje vysoký podíl zdraví prospěšných látek, jako jsou třísloviny, hořčiny, saponiny, minerály a také spoustu vitaminu C.

Kopřiva dvoudomá a žahavka

Na kopřivu se často chodí v rukavicích, přitom ale jemné požahání může být jedině k užitku. Působí totiž proti revmatickým potížím a obrňuje tělo. Krom toho je kopřiva plná hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu, jódu a taktéž vitaminu A, C a B2. Předchází krvácivým onemocněním, zlepšuje trávení a zažívání a pomáhá s nejrůznějšími kožními onemocněními. A nezapomeňme na její famózní detoxikační účinky.

Řebříček

Řebříček neboli myší chvost je výborná antimykotická, antibakteriální a protizánětlivá bylina. Pomáhá při zažívání a trávení, ale také při bolestech břicha či ženských potížích. Je velmi rozšířený, natrháte jej téměř na každé louce či zahradě.

HERBAR WEB H5 FIN (45 of 70).jpg

Hluchavka nachová

Už jste někdy zkoušeli z váčků hluchavky vysát tu slaďoučkou šťávu? Zkuste to, budete si připadat jako včelky. Kromě toho se odvary z listů skvěle hodí na léčení popálenin či jako dezinfekce a při vnitřním užití čistí organismus. Hluchavka zklidňuje stres a uvolňuje mysl, takže pomáhá při zvýšeném stresu. Ale co si budeme povídat, lepší je se nestresovat, že ano.

Česnek medvědí

Medvědí česnek, to je prostě král jara. Vždyť už jsme si toho o něm taky spoustu napsali. Kromě silných detoxikačních účinků pomáhá k pročištění střev a jater a tlumí úzkost či závratě. V neposlední řadě nesmíme opomenout ani jeho geniální chuť hodící se k výrobě pesta, polévky, těstovin či jen tak na čerstvé pečivo.

Smetanka lékařská

Přesně tak, řeč je o klasické pampelišce. Tu můžeme zpracovat komplet celou – od květu přes list až po kořen. Spolu s kopřivou a medvědím česnekem jsou nejsilnějšími jarními antioxidanty. Z kořene připravíte skvělou kávu, list přidáte do salátku a květ si užijete v medu nebo pampeliškovém víně.

Jetel

Jetelíček natrháme snad všude. Pro naše zdraví vykoná velkou službu. Obsahuje třísloviny, glykosidy, pryskyřice, silice a další zdraví prospěšné látky s dezinfekčními účinky. Mimo to v něm najdeme i hodnotné minerální látky.

Fialka

A jak je na tom překrásná fialka? Ta se hodí nejen do vázy, ale také do salátů, k ozdobě jídel nebo k přípravě fialkového cukru či sirupu. Je bohatá na vitamin C, flavonoidy, rutin a další látky. Zajímavou schopností je úleva při bolestech v krku, při onemocnění průdušek či chrapotu a kašli. 

Petržel

Ne nadarmo se říká: „Petržel, abys dlouho vydržel.“ Tato bylina totiž obsahuje unikátní kombinaci živin, díky nimž se řadí mezi superpotravinu. Udržuje mladistvou pleť, působí preventivně proti rakovinnému bujení, navíc je extrémně bohatá na chlorofyl čistící krev a podporující tvorbu červených krvinek.

Šalvěj

Šalvěj se nejvíce užívá při výrobě nejrůznějších čajů, nálevů a kloktadel. Dezinfikuje drobné ranky a záněty a ulevuje při bolestech v krku či nachlazení. Vitamin B navíc podporuje dobrou náladu. Kromě lidového léčitelství se neztratí ani v kuchyni při výrobě nejrůznějších pokrmů či drinků.

DSC02480.jpg

Semínka kuchyňských a léčivých bylinek

Rozrazil

Až vyrazíte na sběr rozrazilu, pamatujte, že nejúčinnější byliny jsou ty, které rostou pod duby na kraji lesů. Takové naprosto skvěle čistí krev, pomáhají léčit chronické ekzémy a ulevují při revmatických potížích. Mimo to rozrazil výrazně zlepšuje psychické stavy a napomáhá k duševní rovnováze a vnitřní pohodě.

Rebarbora

Rebarboru neboli reveň naleznete jak na zahradě, tak i ve volné přírodě. A ačkoliv se řadí mezi zeleninu, skvěle se hodí například do koláčů s drobenkou. Také je ale plná zdraví prospěšných minerálních látek jako hořčík, fosfor, železo, jód, draslík a mangan. Detoxikuje organismus, podporuje metabolismus a aktivuje energii buněk. No, co víc si přát.

Mateřídouška

Ach, ta mateřídouška, její vůně se line vzduchem jako ten nejkrásnější parfém. Možná právě proto tak intenzivně pomáhá s většinou ženských obtíží. Taktéž pomáhá pro zmírnění příznaků mnoha závažných onemocnění a ve formě čaje bojuje proti únavě. 

Mochna

Ačkoliv mochnu potkáme téměř při každé procházce travou, v lidovém léčitelství se jedná o méně známou bylinu. Přitom obsahuje mnoho prospěšných látek jako flavonoidy, hořčiny, organické kyseliny, pryskyřici, vitamin C a mnoho dalších. Tak na ni nezapomínejme. 

Jitrocel

A nakonec ten náš slavný jitrocel. Ten najdeme kolem většiny lučních cest, díky čemuž se mu právě „král cest“ přezdívá. Jitrocel čistí krev, tlumí astma a příznaky bronchitidy, pomáhá při hojení ran a tlumí kašel. Je to holt takový náš malý zázrak.

HERBAR7-PROMO-06838-3-2.jpg

Semínka bylin, zeleniny a květin

Previous
Previous

Základní pravidla biozahrady

Next
Next

Návod na bylinné jíchy