Jedlé květy z polí i luk

Ano, člověk jí i očima, a pokud používá ty správné květy, ne chemicky ošetřované nebo sbírané v přírodě zasažené i jen zbytkovými postřiky, může si být jist, že vytvoří pokrm s přidanou hodnotou, nejen estetickou. Sbírejte pouze vám dobře známé byliny a zkoušejte je s opatrností. Pravidlo zní: nemusím ochutnat opravdu vše. Toto je můj výběr jedlých květů. Poznáte je všechny?

poznávačka květy.jpg

Brutnák lékařský

Borago officinalis
Jedlá je celá rostlina mimo kořen. Květy i listy chutnají po okurkách, výborně se proto hodí do nakládaných okurek, salátů a ochucených octů. Ozdobí i chlebíčky i muffiny.

Pelargonie

Pelargonium
Existuje 200–300 druhů těchto velice aromatických bylin. Pro kreativitu v kuchyni se nejvíce hodí voňavý mátový, citronový nebo po růžích vonící muškát včetně listů.

Chrpa polní

Centaurea cyanus
Krásné květy vám ozdobí dorty i saláty a potěší nejen vaši mysl, ale i churavé oči. Chrpu mám moc ráda v čaji, který krásně obarví.

Levandule lékařská

Lavandula angustifolia
Léčivé květy jsou skvělé v sušenkách. Levandulové mlsání vám může ulevit od bolesti hlavy nebo nervozity. Levandule snese tepelnou úpravu.

Řebříček obecný

Achillea millefolium
Nádherně ozdobí velký dort. Hodí se i s listem do polévky nebo k pečenému masu.

CULINA BOTANICA_H6_barva--99.jpg

Semínka jedlých květin a bylin

Hvozdík karafiát

Dianthus caryophyllus
K jídlu se hodí barevné okvětní lístky bez kalichů. Květy nemají výraznou chuť. Krásně ozdobí bowli, salát, bylinkové máslo i muffiny.

Čekanka obecná

Cichorium intybus
Vynikající listy, mírně chutnající po rukole, doplní v salátu jemný květ i s kalichem. Ozdobí i sladkosti.

Cuketa

Cucurbita pepo
Cuketový květ je vhodný k plnění sýrem, rýží nebo jinou slanou náplní. Používají se samčí květy, které neobsahují tvrdý, hořký pestík. Ten se dá ale opatrně vyloupnout.

Dobromysl obecná

Origanum vulgare
Kvetoucí oregano často přidávám k nakládané pečené zelenině v oleji nebo do rajčatových salátů.

Jetel plazivý

Trifolium repens
Bílé bambulky jetele ozdobí váš talíř a z bílých kalíšků můžete sosat nektar.

Sedmikráska chudobka

Bellis perennis
Sedmikrásku někdy přidávám do studeného macerátu ke květům bezu na přípravu sirupu. Ozdobí vaše pokrmy skoro celou sezonu. Jen ji nevařte, nemá to ráda.

Třapatka nachová

Echinacea purpurea
Dědek kořenář přidává její květ a list do čajů a extraktů. Dort ozdobí náramně a okvětní lístky udělají v nápojích velkou parádu.

Měsíček lékařský

Calendula officinalis
Okvětní lístky můžete přidat do těst na dorty, buchty i nudle. Květy, nať i listy rozmixujte do smoothie.

DSC02480.jpg

Semínka kuchyňských a léčivých bylin

Topolovka růžová

Althea rosea
Topolovka má příjemnou chuť a je výborná nejen na zdobení, ale hlavně do čajů. Pokud ji konzumujeme za syrova, tak bez okvětního kalichu, je tvrdý a chlupatý.

Černucha setá

Nigella sativa
Květy jsou malým uměleckým dílkem. Zdobte jimi své slané i sladké výtvory zastudena.

Sléz maurský 

Malva mauritiana
Květy krásně barví, proto jsou skvělé do čajů, kaší, rýže nebo polévky. Plody i poupata se dají naložit jako kapary a využít stejně. Syrové květy jsou velmi křehké.

Lichořeřišnice větší

Tropaeolum majus
Je krásná na chlebu s vaječnou pomazánkou. Je provokativně štiplavá v bylinkovém másle. Listy, nať, květy i plody můžete vmíchat do salátu.

Popenec obecný

Glechoma hederacea
Popenec je aromatická bylina, která je výborná v polévkách. Můžete ho přidat k masu i do ochuceného másla nebo do salátu.

No řekněte sami, věděli jste, kolik se toho z našich luk a zahrad dá vlastně sníst? A nejenom sníst – také naložit, fermentovat, macerovat, zavařovat... A spoustu takových rad a tipů najdete v naší 5. kuchařce Vaříme podle Herbáře!

10a.jpg

Další tipy v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Příběh původní české odrůdy kmínu

Next
Next

Balkon: jak vypěstovat voňavé bylinky