Presso cheesecake
Jestli jste milovníci kávy a čokolády a hledáte něco speciálního pro velkou oslavu: tramtadadá! Presso cheesecake je tu přesně pro vás! Tenhle bohatý dortík je naprostá delikatesa. Taky mě baví, že dokážete sníst opravdu jen malý kousek, protože je velmi vydatný, takže si nemusíte nic vyčítat a rádi se o tento zážitek podělíte s ostatními. Pokusila jsem se ho po focení dojíst, protože mi velmi chutnal, leč se to nepodařilo a to jsem se opravdu snažila. Silná chuť kávy, čokolády a nakyslé Lučiny jsou tu ve skvělém poměru a nekazí ho tuna cukru.
Biskupský chlebíček s pistáciemi a goji
Biskupský chlebíček buď máte rádi, nebo ho máte rádi, ale vyloupáváte z něj kandované ovoce, které spoustu lidí nemá v oblibě. V tomto receptu ho nenajdete, místo něj chlebíček obsahuje sušené plody goji. Červené plody mají provokativní hořkosladkou chuť, navíc těsto krásně ozdobí. Pistácie zase v chlebíčku pěkně křupou. Těsto je záměrně trochu sušší – perfektně se pak doplňuje s kávou. Zastavte se a užijte si svou sladkou chvilku nad moučníkem i vy!
Sladké kvasné vafle
Kvasové vafle už jste určitě dělali. Zvlášť praktické jsou v případě, kdy se snažíte si udržovat kvas pořád aktivní, což
znamená, že máte přebytky.
Řepa s jogurtem a crème fraîche
Pečenou, vařenou v polévce, sušenou jako křupavé lupínky, nakládanou nebo syrovou? Se zakysanou smetanou nebo hustým bílým jogurtem je řepa prostě neodolatelná. Crème fraîche je možná trochu rozmařilost, ale její jemná chuť tvoří famózní kontrast k surové řepě s česnekem, limetou a čerstvým
Grilované broskve
Jestli máte rádi štrůdl, zkuste si upéct jeho švestkové dvojče. Závin z perníkového těsta se švestkovými povidly pochází původně z Krkonoš, odkud se rozšířil do celých Čech. Pekl se tam zejména na posvícení. Chutnat vám bude v zimním období. Co takhle si ho užít při svatomartinských oslavách nebo na vánočním stole?
Rybízové tartaletky
Provokativně nakyslé plody plné vitaminů tak úžasně ladí s lehce zemitou chutí pohankové mouky, až vás to překvapí. A bezlepkáři zaplesají, protože tenhle recept je vhodný přímo pro ně. Když se to umí s pohankou, vznikají zdraví prospěšná jídla. Vynikající dezerty ze skromné pseudoobiloviny zaujmou i zaryté odpůrce takzvané zdravé stravy. Tartaletky s rybízem všech barev jsou toho důkazem.
Mražený jogurt na dobré trávení
Probiotika v jogurtu pohladí bříško a rozmixováním se zmraženým ovocem vykouzlíte lahodný dezert za pět minut. Nemusíte ho ani mrazit. Co víc si v horkém dni nebo po náročnějším grilování přát?
Jogurtová zmrzlina s čerstvým ovocem
Spolehlivý recept na hedvábně jemnou zmrzlinu, kterou si můžete ochutit podle libosti. Nadýchané konzistence docílíte rovnoměrným vyšleháním směsi v robotu a jejím vychlazením ve formičkách na nanuky nebo muffiny. Každý tak dostane svoji porci blaha.
Květinový raw dort
Okouzlující záležitost na všechny letní oslavy. A čaje o páté. I jen tak pro potěšení. Tenhle nepečený dortík zdobený květy je nádherný, moc dobrý a navíc ještě zdravý!
Tapiokový pudink
Tapiokové perly jsou vlastně škrob z manioku. Mohou mít různé velikosti a používají se hlavně v asijské, africké, jihoamerické kuchyni, ale i v Austrálii. Maniok jsou hlízy velké a těžké až 2 kg, které živí polovinu zeměkoule. Už jsem vám o něm psala v receptu na bezlepkovou svačinu na elektrokole.
Palačinkový dort
Tenhle recept jsem našla v sešitu pro hospodyňky z osmdesátých let. Musím říct, že pročítání receptů té doby (v této konkrétní beletrii :)) mě celkem uvedlo do rozpaků.
Nadýchaná dýňová roláda
Přináším vám první recept ze své zbrusu nové kuchařky Jíst a žít. Mám ráda netradiční sladké chutě a se zájmem ochutnávám a testuji různé cukry a sirupy. Ze zvědavosti jsem si koupila panelu, zvanou též rapadura. Jde o sušenou třtinovou šťávu, lisovanou z drcené cukrové třtiny, z níž není odstraněna melasa.
Rybízové placky plné vitamínu C
Sušené ovocné placky jsou hitem raw stravy i zdravého mlsání. Představují další způsob zpracování nadúrody ovoce nebo jeho uskladnění i mimo sezonu. Jsou plné vitaminů a chuti léta. Ovoce můžete rozmixovat dohladka nebo jen rozmačkat nahrubo, ale větší kusy je třeba při sušení propíchnout vidličkou, aby placka nezačala plesnivět. Rybíz můžete nahradit libovolným drobným ovocem.
Medovník
Dort medově karamelové chuti, který má na našem území více jak stoletou tradici, je výzva. Vždycky jsem ho chtěla umět, takže… jsem se ho naučila! Takovou tu klasiku – s krémem, hodně oříšků, mňam. Milují ho i moje děti. A vsadím se, že chutnat bude i vám! Pokud ho připravíte doma dětem, vynechejte raději při přípravě rum.