Bílá čokoláda s květy šeříku

cokolada s kvitky_DSC3014orez.jpg

Tak už to kvete a voní a krásně zdobí zahrady i polní cesty. O čem že to mluvím? No jasně, o krásných fialově modrých květech šeříku. Každý rok si je trhám do vázy a potom si k nim přivoním pokaždé, když jdu kolem. Dlouho jsem ale netušila, že se ty jeho překrásné květy dají i jíst, a dokonce obsahují nejrůznější zdraví prospěšné látky. Tak jsem si je místo do vázy dala do nejrůznějších mlsů a můžu vám říct, že se to doma setkalo s mnohem větším nadšením…

Suroviny

1 hrozen čerstvých květů šeříku
1 bílek
2 lžíce moučkového cukru
200 g bílé čokolády

 

Postup

V suchém teplém slunečném dni utrhneme větvičku plnou pěkných kvítků šeříku a nůžkami z ní odstřihneme jednotlivé kvítky. Pozor – stopky nejsou jedlé, stříhejte proto jen kvítky!

Troubu předehřejeme na 60 °C. Bílek lehce našleháme vidličkou do pěny a štětečkem potřeme kvítky ze všech stran, zvenku i zevnitř, až se krásně lesknou. Do bílku je nenamáčíme, chceme zachovat jejich křehkost. Zlehka je obalíme v cukru a rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Vložíme do vyhřáté trouby, necháme mírně pootevřená dvířka a kvítky sušíme 20–30 minut. Při delší době květy ztratí barvu, tak pozor na to.

Opatrně kvítky vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Pozor, květy jsou velmi křehké!

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu. Do obdélníkové misky či pekáčku položíme potravinářskou fólii, na ni vlijeme rozpuštěnou čokoládu, plochým nožem nebo špachtlí ji rozetřeme a poklademe šeříkovými květy. Necháme zchladnout. Poté ji rozlámeme na kousky, zabalíme a uděláme někomu radost.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Nesmažené vietnamské závitky

Next
Next

Marocká čočka s okrou a krůtími kuličkami