Červené pomeranče s jogurtovým sýrem labneh

Tyhle pomeranče jsou tak šťavnaté a sladké! Znáte je? Pocházejí ze Středozemí, kde se pěstují od 18. století. Najdete je ve Španělsku a hlavně na jihu Itálie - na Sicílii. Pěstují se ale i v Kalifornii, Texasu a Maroku. Jsou velmi ceněné pro svou chuť, která má až malinové tóny. Je to sezonní ovoce, bohužel k dostání jen v určitých částech roku. Zajímavé je, že svou červenou barvu získávají dozráváním za chladných nocí podzimu a zimy. Červené barvivo, které je pro tyhle pomeranče typické, jsou antioxidanty antokyany. Najdeme je i v dalším červeném ovoci a zelenině, v květech a také ve víně. Celé spektrum antokyanových barviv nám pomáhá chránit organismus před volnými radikály, jsou silně protizánětlivá a působí i na dobrý zrak. A co je zač ten labneh? Jedná se o mléčný výrobek typický pro kuchyni Blízkého východu, Středozemí a jižní Asie. Jeho příprava je naprosto jednoduchá a chuť vynikající. Stačí nechat vykapat poctivý jogurt z kravského nebo ovčího mléka, zbavit ho tak zbytků syrovátky a lahodný jogurtový sýr pro sladké i slané vaření je na světě. Na Islandu ho znají pod pojmem skyr a řecký jogurt je jeho další alternativou.

Suroviny

1 kg poctivého jogurtu (kravský, ovčí), může být i nízkotučný 
8 červených pomerančů 
4 hvězdičky badyánu 
1 lžička mleté skořice 
1 sáček vanilkového cukru 
1 hrst nasekaných oříšků na posypání (mandle, pistácie, lískové ořechy) 
pár lístků máty k podávání  

 

Popis

Na labneh si připravte jemné plátýnko o rozměru 25 x 25 cm, provázek, lžíci a větší hrnek. Plátýnko vložte rovnoměrně do hrnku, okraje nechte volně viset ven. Jogurt vyklopte doprostřed, stáhněte okraje plátýnka k sobě a utáhněte provázkem. Přivažte vzniklý měšec ke středu lžíce. Tu vodorovně položte přes okraj hrnku, aby se plátýnko s jogurtem nedotýkalo dna. Nechte přes noc v lednici vykapat.  

Čtyři pomeranče rozkrojte a vymačkejte z nich šťávu do rendlíku. Přidejte koření a cukr a krátce povařte do mírného zhoustnutí.  

Zbylé pomeranče okrájejte ostrým nožem, zbavte je slupky i bílé blanky a dužinu nakrájejte na plátky.  

Studený vykapaný labneh opatrně rozbalte. Na talíře naservírujte plátky pomeranče, zalijte je svařenou pomerančovou šťávou. Položte na ně labneh a podle chuti posypte oříšky a mátou. Ihned podávejte.

 

Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálské bylinky, perníkové koření

Previous
Previous

Pečené bylinkové kuře

Next
Next

Perská rýže