Perská rýže
Barevná rýže se tradičně podávala v Persii a dodnes se servíruje v Iránu na svatbách, protože ukazuje bohatství domu, zručnost a estetické cítění žen při skládání jednotlivých surovin do ornamentů. Šafrán symbolizuje vzácnost, pomerančová kůra zlato, semínka granátového jablka rubíny, pistácie safíry a mandle perly. Podává se k pečenému jehněčímu nebo kuřecímu masu, ale vynikající je i samotná, promíchaná a servírovaná s láskou.
Suroviny
500 g rýže basmati
½ lžičky nitek šafránu
1 cibule
50 g másla
½ lžičky římského kmínu
¼ lžičky semínek fenyklu
1 tobolka kardamomu
2 kuličky nového koření
¼ lžičky mleté skořice
2 bobkové listy
2 proužky kůry z chemicky neošetřeného citronu
pár proužků kůry z chemicky neošetřeného pomeranče
100 g sušených nesířených nebo lyofilizovaných meruněk
100 g zlatých rozinek
1 granátové jablko nebo 1 hrst sušených brusinek
100 g nesolených pistácií
100 g loupaných mandlí
sůl a čerstvě mletý pepř
Popis
Rýži propláchněte několikrát ve vodě, až bude voda čirá. Nitky šafránu rozmíchejte ve 4 lžících vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno.
V hrnci rozehřejte polovinu másla, vsypte semínka římského kmínu a fenyklu, restujte 30 vteřin, až se rozvoní. Kardamom a nové koření podrťte v hmoždíři nebo naplocho nožem a přidejte s mletou skořicí k semínkům. Promíchejte, přisypte cibuli a opékejte zhruba 8 minut na středním stupni doměkka.
Vsypte propláchnutou rýži, restujte ji 2 minuty, aby se zrnka obalila tukem, a zalijte 1 l vroucí vody. Vložte bobkový list a citronovou kůru, osolte, opepřete, přiklopte pokličkou, snižte teplotu a vařte 10–15 minut téměř na skus. Vypněte plotýnku, vmíchejte šafránový nálev a nechte rýži dojít v teple pod pokličkou, zhruba 10 minut.
Mezitím nakrájejte nebo naloupejte pomerančovou kůru na tenké proužky, pouze oranžovou část, meruňky podélně rozkrojte na nudličky. Rozinky zalijte vroucí vodou. Z granátového jablka vyloupejte semínka nebo si připravte brusinky, pistácie vyloupejte a nasucho opražte na pánvi, mandle nasekejte na nudličky.
Z měkké sypké rýže vyjměte bobkový list a vmíchejte do ní zbylé máslo. Rýži přesuňte do mísy nebo na talíř a ozdobte pomerančovou kůrou, meruňkami, mandlemi, pistáciemi, rozinkami a semínky z granátového jablka nebo brusinkami. Můžete tvořit ornamenty podle libosti, skládat pruhy nebo kruhy. Nebo rýži jednoduše promíchejte se všemi ingrediencemi a podávejte jako drahokam vašeho menu.
Tip:
Můžete použít i kandovaný pomeranč. Připravíte ho snadno tak, že z chemicky neošetřeného pomeranče odkrojíte pomocí škrabky nebo ostrého nože oranžovou kůru (bez hořké bílé blanky). V 250 ml vody rozpustíte 100 g cukru, přivedete k varu, vložíte pomerančovou kůru a necháte ji 20 minut při nízké teplotě vařit.
Edice kořenících směsí Světová
Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálské bylinky, perníkové koření