Krůtí šavarma

Tenké plátky masa nabodnuté těsně nad sebou na dlouhé kovové jehlici rotačního grilu pocházejí z Osmanské říše. Zní to jako pohádka, ale Osmanská říše zanikla až ve 20. letech minulého století, to jen tak pro zajímavost. Říkalo se mu döner kebab a turečtí pracovníci ho v 70. letech přivezli do Německa, kde rychle zdomácněl. V arabských zemích se mu říká shawarma a v Řecku gyros. Šavarma se může připravovat z jehněčího, kuřecího, krůtího, telecího, hovězího a skopového masa. Marinuje se ve výrazné směsi koření, ve které by neměla chybět skořice, římský kmín, kardamom a paprika. Při návštěvě v tureckém bistru by mě ani nenapadlo, že si můžu döner kebab připravit doma. Díky koření se tomuto oblíbenému pouličnímu jídlu dost přiblížíte a navíc se můžete vyhnout masu z velkochovů. Klasicky se šavarma podává zabalená do pita chlebu s tahini pastou nebo jogurtovým dresinkem a česnekovou omáčkou. Pečená rajčata se postarají o bohatší a sladší chuť.

Suroviny

ŠAVARMA
500 g krůtích prsou 
8 malých rajčat 
4 pita chleby 
100 g hotového hummusu  

MARINÁDA
šťáva ze 2 citronů 
4 lžíce olivového oleje 
2 lžíce vinného octa 
½ lžičky římského kmínu 
½ lžičky mletého kardamomu 
½ lžičky mletého oregana 
½ lžičky mleté skořice 
špetka mletého muškátového květu 
½ lžičky mleté papriky  
¼ lžičky kajenského pepře 
¼ lžičky mletého zázvoru 
1 lžička soli 

DIP
2 stroužky česneku
150 g bílého jogurtu 
1 malá salátová okurka 
sůl a čerstvě mletý pepř

 

Popis

Nejprve připravte marinádu. Citronovou šťávu promíchejte s olejem, octem a kořením a dochuťte solí.  

Maso podélně nakrájejte na 5mm plátky a naložte je do směsi, aby se rovnoměrně obalily marinádou. Zakryjte potravinářskou fólií a uložte do lednice alespoň na 2 hodiny nebo přes noc.  

Na dip oloupejte česnek a prolisujte ho do jogurtu. Okurku oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky nebo ji nastrouhejte nahrubo. Promíchejte s jogurtem, osolte a opepřete.  

Maso vyjměte z marinády a opečte na rozehřáté pánvi nebo v kontaktním grilu dokřupava. Stejným způsobem opečte celá rajčata. Pita chléb opečte podle chuti nasucho na pánvi nebo na grilu.  

Opečené maso nakrájejte šikmo na proužky a vyskládejte na talíř s pečenými rajčaty, humusem a pita chlebem. Podávejte s dipem.   

 

Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálské bylinky, perníkové koření

Previous
Previous

Perská rýže

Next
Next

Turecká kofta s máslovou těstovinovou rýží