Turecká kofta s máslovou těstovinovou rýží
Jedno z mých oblíbených tureckých jídel, které si ráda dávám u nás na rohu v bistru. Musím mít hlavně “tu” rýži. Sehriyeli pilav, jak se jmenuje turecky, je totiž úplně úžasná kombinace bílé rýže a těstovin orzo, které svým tvarem rýži připomínají. Orzo koupíte v obchodech v oddělení malých polévkových těstovin. Můžete ho přidat do polévky, uvařit jako přílohu k zelenině nebo promíchat právě s rýží a podávat k báječně kořeněnému masu na špejli. Kdo by odolal?
Suroviny
MASO (KOFTA)
1 cibule
3 menší stroužky česneku
1 svazek hladkolisté petržele
500 g mletého masa (hovězí, krůtí, jehněčí, vepřové nebo směs)
1 lžička mletého nového koření
½ lžičky mletého kajenského pepře
½ lžičky mletého kardamomu
½ lžičky mletého sumahu
½ lžičky mleté sladké papriky
sůl a čerstvě mletý pepř
10–12 špejlí
RÝŽE
2 lžíce másla
100 g orza
200 g bílé dlouhozrnné rýže
650 ml vroucí vody
sůl
K PODÁVÁNÍ
zeleninový salát
pečená zelenina
smetanový dip
Popis
Špejle namočte na 1 hodinu do studené vody. V hluboké pánvi rozehřejte máslo a opražte na něm orzo. Až začne hnědnout, vsypte rýži a míchejte, aby se nepřipálila. Po 1–2 minutách vlijte vroucí vodu, osolte, přiklopte a vařte při nízké teplotě 10 minut, až se tekutina vsákne. Odstavte a nechte 5 minut dojít doměkka.
Cibuli a česnek oloupejte a rozmixujte s petrželí najemno v mixéru. Přidejte maso a koření, osolte, opepřete a znovu promixujte.
Gril rozehřejte, troubu předehřejte na 180 °C, můžete zapnout funkci gril. Z masové směsi odkrajujte lžící kousky, tvarujte z nich koule, jemně je zploštěte (jako šišky) a napíchněte podélně na namočené špejle. Neměly by být moc silné, aby se dobře propekly. Vyskládejte je na plech vyložený pečicím papírem a opečte dozlatova, asi 5 minut z každé strany.
Masové kofty podávejte s těstovinovou rýží a zeleninovým salátem nebo pečenou zeleninou a smetanovým dipem podle chuti.
Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálské bylinky, perníkové koření