Perníkový chlebíček promazaný zavařeninou

Pečete na Vánoce perníčky a zdobíte je pak cukrovou polevou? Máte rádi perník z plechu, raz dva hotovou litou buchtu? Tenhle chlebíček v sobě snoubí to nejlepší z obou. Je překvapivě jednoduchý, úžasně voňavý, vláčný díky pikantní zavařenině a jen se rozplývá na jazyku. Poleva z hořké čokolády zjemněná řeckým jogurtem je už taková třešnička na dortu, respektive na perníku. A rozhodně doporučuji namíchat si vlastní kořenicí směs do perníku, posunete ho do nebeských chuťových výšin.

Suroviny

TĚSTO
100 g moučkového cukru
2 vejce
4 lžíce medu
300 g hrubé mouky
1 lžička jedlé sody
špetka drceného fenyklu
špetka mletého anýzu nebo badyánu
špetka mletého hřebíčku 
1 lžička mleté skořice
strouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného citronu
200 ml mléka
150 g pikantní zavařeniny (malinové, višňové, rybízové, šípkové)
máslo na vymazání formy
mouka nebo strouhanka na vysypání formy

POLEVA
150 g hořké čokolády (75%)
2 lžíce bílého řeckého jogurtu

 

Popis

Chlebíčkovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Troubu předehřejeme na 180 °C. Cukr prošleháme s vejcem a medem na hladkou pěnu. Vmícháme mouku, jedlou sodu, koření a citronovou kůru, přiléváme mléko a šleháme. Vznikne hladké, husté těsto. Vlijeme ho do připravené formy, uhladíme a pečeme v předehřáté troubě asi 30 minut, až špejle zapíchnutá do středu vyjde ven čistá a suchá. 

Perník necháme 10 minut chladnout ve formě, pak ho opatrně vyklopíme a necháme zcela vychladnout. Na polevu rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni – nalámeme ji do misky, tu postavíme na hrnec s vodou tak, aby se dnem nedotýkala hladiny, a vodu zahříváme k varu. Do rozpuštěné čokolády vmícháme řecký jogurt. 

Perník dvakrát podélně prořízneme a potřeme zavařeninou. Seskládáme a přelijeme čokoládovou polevou. 

Edice kořenících směsí Světová

Vyzkoušejte směsi z celého světa: Ras el Hanout, Garam Masala, Kari, provensálská směs, perníkové koření

Previous
Previous

Turecká kofta s máslovou těstovinovou rýží

Next
Next

Vídeňský tažený jablečný štrúdl