Rybízové placky plné vitamínu C

0.jpg

Sušené ovocné placky jsou hitem raw stravy i zdravého mlsání. Představují další způsob zpracování nadúrody ovoce nebo jeho uskladnění i mimo sezonu. Jsou plné vitaminů a chuti léta. Ovoce můžete rozmixovat dohladka nebo jen rozmačkat nahrubo, ale větší kusy je třeba při sušení propíchnout vidličkou, aby placka nezačala plesnivět. Rybíz můžete nahradit libovolným drobným ovocem.

Suroviny

500 g rybízu
100 g krupicového cukru
med podle chuti

 

Postup

Rybíz propláchněte vodou, zbavte lístků a nečistota odstopkujte ho. Prolisujte ho přes cedník nebo rozmixujte na požadovanou jemnost. Oslaďte a promíchejte.

Síta sušičky vyložte pečicím papírem a rozetřete na ně rybízový protlak do kruhu o průměru 10 cm a síle zhruba 3 mm. Vložte je do sušičky, nastavte teplotu na 60 °C a sušte 12 hodin.

Usušené placky jsou suché a pevné. Sloupněte je z papíru, potřete medem, zabalte a uložte do lednice. Pokud je neplánujete sníst brzy, nepotírejte je a skladujte je ve vzduchotěsné nádobě.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů v našich kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Mrkvovo–řepný salát s pestem z hummusu

Next
Next

Bylinkový pstruh v balíčku