Tapiokový pudink
Tapiokové perly jsou vlastně škrob z manioku. Mohou mít různé velikosti a používají se hlavně v asijské, africké, jihoamerické kuchyni, ale i v Austrálii. Maniok jsou hlízy velké a těžké až 2 kg, které živí polovinu zeměkoule. Už jsem vám o něm psala v receptu na bezlepkovou svačinu na elektrokole.
Tapiokový tekutý pudink jsem poprvé jedla ve Vídni v asijské restauraci a musím přiznat, že jsem si na jeho konzistenci musela trochu zvykat. Nicméně po letech se pudink z manioku dostal i na pulty mých oblíbených kaváren a obchůdků se zdravou výživou a já jej mohla konečně zkusit znovu. A když jsem se pídila po receptu, narazila jsem na škrobové perly. Na obalu je recept přímo na pudink, tak jsem ho zkusila. Celkem často si zkouším návody na jídla různých výrobců potravin, a dělám si tak soukromé testy. Většinou recepty fungují, zrovna jako tenhle. Jen jsem ho lehce dovysvětlila.
Protože chodím běhat, hledám stále něco vhodného na ranní snídani před sportováním. Třeba banán je super, ten dodá energie dost, a tapiokový puding zvyšuje výkon a snižuje únavu, jak praví sportovci. Takže už mi perličky bobtnají v kuchyni. Pomalu si připravuji další dávku energie. Zatím jen do lednice. Skvělé je, že se tenhle pudink dá dochutit různými dobrotami. Čerstvé ovoce je nejlepší, ale domácí zavařenina nebo kompot bude také skvělý. Už se těším na zítřejší běh. To bude výkon!
Suroviny
100 g tapioca perel
250 ml vody
300 ml kokosového mléka
sirup na oslazení
čerstvé ovoce nebo zavařenina na ozdobu
Postup
Tapiokové perličky dobře propláchneme a namočíme do vody. Necháme nasát vodou nejlépe přes noc. Přebytečnou vodu slijeme. Poté přidáme kokosové mléko. Můžete přidat třeba i mandlové, sójové, ovesné, kravské nebo ovčí. Povaříme na mírném stupni do zhoustnutí jako klasický pudink. Trvá to asi 5-10 min, než perličky „zgelovatí“. Podle libosti během varu doslaďte sirupem, medem nebo cukrem. Horké naporcujte do nádobek a ozdobte ovocem nebo džemem. Přidat můžete i ořechy či čokoládu. Uchováme zchladlé v lednici max. 4 dny.