Slepičí vývar s exotickým nádechem

Zkuste ho, má trochu jinou chuť, snad i lepší! Slepičí vývar se také doporučuje ženám po porodu, protože posiluje vyčerpaný organismus. To mám taky ozkoušeno – a ne jednou.

Dříve se kuře jedlo velmi svátečně. Byla to spíše taková zámecká pochoutka, většina společnosti jídavala kohouty nebo slepice. Silný kuřecí vývar je již od nepaměti považován za osvědčený lék na nachlazení, stejně tak vývar slepičí. Zkuste ho, má trochu jinou chuť, snad i lepší! Slepičí vývar se také doporučuje ženám po porodu, protože posiluje vyčerpaný organismus. To mám taky ozkoušeno – a ne jednou.

Suroviny

VÝVAR:
1 slepice, oškubaná
2 menší mrkve
2 menší petržele
1 malý celer
kousek zázvoru
10 kuliček černého pepře
7 kuliček nového koření
3 bobkové listy
2 lžíce jablečného octa
1 bílá cibule, oloupaná
3 litry vody
sůl

volitelně:
řapíkatý celer, kadeřávek, pórek, pak choi, listová petržel

na dozdobení:
chilli paprička, citron

KNEDLÍČKY:
1 vejce
asi 9 lžic krupice

 

Postup

Celou nebo naporcovanou oškubanou slepici vložíme do velkého hrnce s vroucí vodou. Slepici v hrnci posolíme a budeme ji vařit zhruba 30 minut. V průběhu budeme (nejlépe děrovanou naběračkou) sbírat pěnu, která se bude tvořit na hladině.

Po půl hodině do vývaru přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na velké kusy (slepice se bude vařit asi 3 hodiny, malé kousky zeleniny by se tak za tu dobu úplně rozvařily) a zázvor na plátky. Pokud máme nať ze zeleniny, můžeme přidat i tu. Nesmíme zapomenout také na koření (černý pepř, nové koření a bobkový list) a jablečný ocet.

Nakrájíme si na plátky cibuli, nasekáme listovou zeleninu (řapíkatý celer, kadeřávek, pórek, pak choi, petržel – přidejte zkrátka to, co máte zrovna doma). Najemno pokrájíme chilli papričku a citron rozpůlíme. 

Po asi 3 hodinách z polévky vyndáme slepici a zeleninu a vývar zcedíme. Slepičí vývar je třeba vařit déle než ten kuřecí, maso je starší a potřebuje delší dobu na změknutí.

Maso obereme, kořenovou zeleninu nakrájíme na kostičky a vrátíme do polévky. Můžeme si ponechat stranou stehýnko a větší kusy kořenové zeleniny na finální servírování. Do vývaru také dáme na krátkou chvíli vařit nakrájenou listovou zeleninu (trochu si necháme na dozdobení).

Na knedlíčky rozklepneme do misky vajíčko a promícháme ho s krupicí. Těstíčko necháme chvíli odstát, krupice vajíčko krásně nasaje. Poté z těstíčka lžičkou ukrajujeme malé knedlíčky a ve vroucím vývaru je necháme zavařit. 

Jakmile jsou knedlíčky uvařené, horkou polévku hned servírujeme. Do misky nalijeme 2 naběračky vývaru s knedlíčky, pokud jsme si dali stranou stehno a kořenovou zeleninu, vložíme je doprostřed. Vývar zlehka posypeme zbylou listovou zeleninou, dozdobíme najemno nakrájenou chilli papričkou a zakápneme citronem.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Oukrop neboli česnečka

Next
Next

Detoxikační džus s červenou řepou