Rozkvetlé sušenky

Když se řekne sušenky, většina z nás si vybaví klasické sladké pečivo, které kávu či čaj doprovází jako dokonalá svačina. Ale co kdybychom tentokrát experimentovali a dodali našim sušenkám něco opravdu speciálního? Představuji vám recept na rozkvetlé sušenky, které svým vzhledem i chutí překvapí každého, kdo po nich sáhne. Tato dobrota spojuje klasické pečení s kouzlem přírody, díky čemuž vznikne nejen lahodný zákusek, ale i estetický zážitek. Čerstvé květy či bylinky dodají sušenkám nejen vizuální půvab, ale i jemnou, nenapodobitelnou chuť.

Suroviny

100 g moučkového cukru
200 g změklého másla
300 g hladké mouky
0.5 g soli (větší špetka)
Špetka badyánu
Pokud máte rádi kypřejší sušenky, pak i ¼ lžičky prášku do pečiva
Bílek na potření

 

Postup

Utřete máslo s cukrem do krému, robotem nebo ručně. Následně přidejte mouku důkladně promíchanou se solí – nejdřív vznikne drobenka, postupem času těsto. Pokud se nechce spojit, přidejte 1-2 lžíce studené vody. Dejte vychladit do lednice. Poté těsto rozválejte, vykrájejte kolečka a potřete vykrojené tvary na plechu bílkem. Následně na každý kousek rozložte jednotlivé květy, okvětní plátky či větvičky. Pokud použijete violky či macešky, zbavte je co nejvíce „zeleně“, nechte jen tolik, aby držela pohromadě.

Obvykle stačí jen přitlačit okvětní lístky k bílku a dál už se nemusíte starat. Nechte chvilku zaschnout a upečte. Vykrájené sušenky můžete postupně na plechu chladit v lednici a upéct najednou, na 165 °C (plechy je ale potřeba někdy prostřídat). V okamžiku, kdy zlátnou okraje, máte hotovo – v závislosti na tloušťce to trvá 10-15 minut, hlídejte je pečlivě! Těsto vydrží v lednici 1-2 dny.

Previous
Previous

Domácí kombucha podle Kateřiny

Next
Next

Bezlepková vánočka