Bezlepková vánočka

Já mám pro tuhle vánočku vyhrazenou formu – jednak je jistota, že bude stoprocentně hezká, druhý důvod je funkce, při zaplétání totiž hrozí, že těsto pocucháme a zapracujeme zbytečnou mouku navíc, což ústí v nepěkné tužší kusy střídy. Zatímco klasickou vánočku mám radši pletenou kvůli struktuře, u bezlepkové verze jednoznačně doporučuju formu – vánočka z ní mi přijde nejvláčnější. Úspěch tkví nejen ve formě, ale hlavně v pomalém kynutí v lednici, případně použití prefermentu na způsob poliše (tedy „kvásku“ z pidi množství droždí). Díky tomu bezlepková mouka lépe nasákne a nechutná pak tolik pískově. Vyzkoušeno mám i zadělat jen poliš a pak celé těsto rovnou hodit do formy, což je taky fajn, ale chutnější je varianta pomalu kynutá v lednici.

Suroviny

Na poliš:
200 g bezlepkové mouky
200 g vlažné vody
1-2 g droždí (čerstvé rozmícháte předem ve vodě)

Suroviny smíchejte v uzavíratelné nádobě a nechte kynout přes noc.

Následně přesuňte do mísy a přidejte:
150 g kefíru
2 vejce (či 5 žloutků)
140 g cukru (z toho 20 g vanilkového)
Kůru z citronu či pomeranče
125 g změklého másla

Vše dohromady utřete.

Následně přidejte a prosijte do směsi následující:
300 g vaší oblíbené bezlepkové mouky
3-4 g soli
150 g rozinek, brusinek a celých mandlí
20 g másla na vymazání formy

 

Postup

Vypracujte těsto, bude poměrně lepkavé a delším mísením se nějak zvlášť nezlepší. Na konci hnětení přidejte rozinky, brusinky a celé mandle. Nechte hodinu kynout v teple, pak přes noc v lednici – v zavřené nádobě. Poté přesuňte do máslem důkladně vymazané formy a nechte dokynout, v troubě při světle žárovky to trvá asi 3-4 hodiny, v 20 stupňové místnosti to může trvat delší dobu. Orientujte se podle zvětšení, ale nenechte těsto překynout, pak padá a má brousek. Pečte asi hodinu na 180 stupňů, na poslední 1/4 hodinu můžete opatrně vyklopit a nechat dopéct na volno.

Previous
Previous

Rozkvetlé sušenky

Next
Next

Vánoční citronový likér limoncello