Krůta s bůčkem na šalotkách

Pro krůtu si jezdíme před Velikonocemi na farmu k paní Kadeřábkové. Po 40 denním půstu od masa se těšíme na skvělý oběd, kterým oslavíme příchod jara a nového života na zahradě. Krůtí maso mám moc ráda, protože je jemné a lehce stravitelné a zároveň plné chuti. Mladé krůtí maso je křehké, proto není problém ho propéct poměrně rychle. Pro krůtu si jezdíme i na podzim. To už maso raději vykošťuji, stehno bývá totiž o dost větší než na jaře a maso trošku tužší, poněvadž krůty běhaly venku, proto ho doplňuji bůčkem. Recept můžete využít i na krůtí prsa,jen je pečte kratší dobu.

Suroviny

2 krůtí stehna
300 g bůčku
400 g šalotek
2 palice česneku
2 lžíce sádla
2 lžíce kmínu
sůl a čerstvě mletý pepř

 

Popis

Maso vyndejte předem z lednice, očistěte a ze všech stran nasolte. Nechte odležet, aby se ohřálo na pokojovou teplotu. Nasolit maso můžete klidně 2–3 hodiny dopředu, sůl se tak dostane až do středu masa a to bude po upečení křehčí.

Troubu předehřejte na 170 °C. Horní tukové krytí bůčku ostrým nožem nařízněte do mřížky. Šalotky oloupejte, nakrájejte na poloviny až čtvrtiny, česnek oloupejte a lehce rozmáčkněte plochou stranou nože.

Vše urovnejte do pekáče, opepřete, pokmínujte, přidejte 2 lžíce sádla, podlijte asi 100 ml vody a přikryjte víkem nebo alobalem matnou stranou nahoru (lesklá strana teplo odráží a matná propouští). Pečte asi 60–75 minut doměkka, pak alobal sundejte, teplotu zvyšte na 180 °C a asi 15 minut dopékejte dozlatova. Během celého pečení kontrolujte dostatek tekutiny, a podle potřeby průběžně podlévejte.

Previous
Previous

Popraskané citronové sušenky s limoncellem

Next
Next

Kuře na seně