Oukrop neboli česnečka
Polévka je grunt a česnečka je prostě nesmrtelná klasika. Všechny ingredience většinou najdete ve spíži a ta síla! Oukrop je tradiční recept, jehož základem je především starý suchý chleba a brambory. Ztvrdlé pečivo proto nevyhazujte a radši si z něho připravte tuto skvělou polévku. Při chřipce zahřeje, po těžších oslavách vysvobodí a hlavně potěší svojí skvělou chutí. S česnekem nešetřete a přidejte další bylinky, které posbíráte kolem domu nebo na zahradě. Já přidala vojtěšku, lebedu, řebříček a samozřejmě kopřivy.
Suroviny
300 g brambor
1 litr vody
1 lžička soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce majoránky
4 stroužky česneku (nebo dle chuti či síly česneku)
čerstvě mletý pepř
2 lžíce sádla
4–8 krajíců chleba
Postup
Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, majoránku a prolisovaný česnek. Vaříme, až brambory změknou. Dochutíme solí a pepřem.
Chleba nakrájíme na kostičky. Osmahneme je na rozehřátém sádle v pánvi (pokud držíme půst, sádlo vynecháme).
Polévku nalijeme do talířů a podáváme s opečeným chlebem.