Oukrop neboli česnečka

Snímek obrazovky 2020-03-30 v 18.24.33.png

Polévka je grunt a česnečka je prostě nesmrtelná klasika. Všechny ingredience většinou najdete ve spíži a ta síla! Oukrop je tradiční recept, jehož základem je především starý suchý chleba a brambory. Ztvrdlé pečivo proto nevyhazujte a radši si z něho připravte tuto skvělou polévku. Při chřipce zahřeje, po těžších oslavách vysvobodí a hlavně potěší svojí skvělou chutí. S česnekem nešetřete a přidejte další bylinky, které posbíráte kolem domu nebo na zahradě. Já přidala vojtěšku, lebedu, řebříček a samozřejmě kopřivy.

Suroviny

300 g brambor
1 litr vody
1 lžička soli
1 lžíce kmínu
1 lžíce majoránky
4 stroužky česneku (nebo dle chuti či síly česneku)
čerstvě mletý pepř
2 lžíce sádla
4–8 krajíců chleba

 

Postup

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme kmín, majoránku a prolisovaný česnek. Vaříme, až brambory změknou. Dochutíme solí a pepřem.

Chleba nakrájíme na kostičky. Osmahneme je na rozehřátém sádle v pánvi (pokud držíme půst, sádlo vynecháme).

Polévku nalijeme do talířů a podáváme s opečeným chlebem.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v našich kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Domácí zdravá tortilla

Next
Next

Slepičí vývar s exotickým nádechem