Presso cheesecake

k chesecake_MG_3605.jpg

Jestli jste milovníci kávy a čokolády a hledáte něco speciálního pro velkou oslavu: tramtadadá! Presso cheesecake je tu přesně pro vás! Tenhle bohatý dortík je naprostá delikatesa. Taky mě baví, že dokážete sníst opravdu jen malý kousek, protože je velmi vydatný, takže si nemusíte nic vyčítat a rádi se o tento zážitek podělíte s ostatními. Pokusila jsem se ho po focení dojíst, protože mi velmi chutnal, leč se to nepodařilo a to jsem se opravdu snažila. Silná chuť kávy, čokolády a nakyslé Lučiny jsou tu ve skvělém poměru a nekazí ho tuna cukru.

Suroviny

200 g kakaových sušenek
4 pl rozehřátého másla
4 vejce
80 g třtinového cukru
1 silné presso
200 g čokolády
1 čl granulované kávy
2 vrchovaté pl kakaa
500 g Lučiny
1 pl kakaa na posypání

 

Postup

Nejprve si rozehřejeme troubu na 160°C. Pomeleme sušenky v robotu nebo pomocí válečku - sušenky vložíme do utěrky a přes ni je válečkem na těsto rozdrtíme. Do větší dortové formy “skřípneme” pečící papír, smícháme sušenky s máslem a vtlačíme je na dno formy. Můžeme vytvořit i jemné okraje tím, že je budeme vytlačovat kousek výš. Tento základ by se neměl drolit a pokud ano, přidáváme postupně máslo, dokud nejsme spokojení.

Formu dáme stranou a ve větší míse vyšleháme vejce s cukrem. Přilijeme vlažnou kávu, kávové granule a postupně vmícháme kakao. Ve vodní lázni si rozehřejeme čokoládu a přidáme ji do směsi. Nakonec přijde Lučina. Pěkně rovnoměrně ji v míse s ostatními surovinami rozmícháme dohladka. Náplň nalijeme do formy na sušenkový korpus a pečeme 50 minut až hodinu. Cheesecake je hotový, když se ve formě při pohybu nehýbe. Vypneme troubu a necháme otevřená dvířka. Cheesecake necháme uvnitř dojít. Zchladlý dort poprášíme kakaem a uchováme v chladu.

Next
Next

Lahodné karamelové laskonky