Lahodné karamelové laskonky

Suroviny

TĚSTO
3 bílky
165 g krupicového cukru
85 g jemně mletých lískových ořechů 
50 g moučkového cukru

KRÉM
1 konzerva sladkého kondenzovaného mléka (375 g)
250 g másla

 

Postup

Uzavřenou konzervu vložíme do hrnce s vroucí vodou tak, aby byla celá ponořená, a necháme zhruba 2 hodiny při mírném stupni karamelizovat. Necháme vychladnout a prošleháme s máslem pokojové teploty. 

Bílky šleháme s krupicovým cukrem asi 15 minut do hodně tuhé pěny. Misku postavíme do vodní lázně a stále šleháme, zhruba 5 minut, až pěna ještě více zhoustne. Necháme mírně zchladnout, ořechy promícháme s moučkovým cukrem a lehce zašleháme do sněhu. 

Troubu předehřejeme na 130 °C. Těstem naplníme cukrářský sáček s hladkou špičkou a na plech vyložený pečicím papírem stříkáme do oválku tvar laskonky, případně jej vytvoříme přes šablonu. Povrch uhladíme plochým nožem a pečeme 15 minut v předehřáté troubě. Poté ztlumíme teplotu na 80 °C a laskonky při ní dosušíme, trvá to zhruba 45 minut až 1 hodinu. Necháme zchladnout. 

Na polovinu vychladlých laskonek naneseme pomocí cukrářského sáčku s hladkou špičkou krém a každou přiklopíme prázdnou laskonkou.  

Tip:

Dnes můžeme na krém smíchat 250 g mascarpone s 3 lžícemi karamelu. Připravit jej lze i doma – rozehřátím cukru s trochou vody. Křehké laskonky s hutným krémem chutnají nejlépe ihned po naplnění.

Previous
Previous

Presso cheesecake

Next
Next

Domácí kombucha podle Kateřiny