Rosničky podle receptu z Rakouska-Uherska

V pekáčku připomínají opravdové žabky. Nejedná se ale o francouzský recept, nýbrž rakousko-uherský, zřejmě inspirovaný Dálným východem. Balit mleté maso do listů není až tak těžké, jak by se mohlo na první pohled zdát. Na výběr máte špenát, mangold nebo třeba listy řepy. Můžete je spařit nebo to zkusit s listy čerstvými. Uvidíte, jak se po rosničkách zapráší. Nebo že by vyskákaly z talíře?

Suroviny

6 housek (den starých)
150 ml mléka
1 cibule
hrst petržele (hladkolisté nebo kudrnky)
2 lžíce másla
25–30 velkých špenátových listů
sůl a pepř
2 vejce
150 g mletého masa
špetka strouhaného muškátového oříšku
cca 300 ml hovězího vývaru
máslo na vymazání hrnce

 

Postup

Housky nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme je v misce mlékem a necháme 20 minut odstát.

Cibuli a petrželku nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na něm cibuli. Jakmile zesklovatí, vsypeme petrželku a opékáme ji ještě minutu.

Listy zbavíme stopek, opereme je a vložíme do vroucí osolené vody na 5 minut, aby trochu změkly. Scedíme je  a přelijeme studenou vodou, aby si ponechaly svěží zelenou barvu a dál se už nevařily.

Listy rozprostřeme na vlhkou utěrku, menší můžeme na sebe položit dva. Housky dobře vymačkáme a promícháme s prošlehanými vejci, mletým masem a opečenou cibulí s petrželkou. Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem, promícháme a na každý list špenátu dáme lžíci směsi. List zabalíme tak, aby náplň nikde nevypadávala, a balíček lehce stlačíme.

Hrnec vymažeme máslem, plněné listy do něj vyskládáme těsně vedle sebe a přilijeme tolik vývaru, aby byly téměř celé ponořené. Přiklopíme, snížíme teplotu a dusíme 15 minut doměkka.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů ze skanzenu najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Fialkový cukr

Next
Next

Nakládaný medvědí česnek v olivovém oleji a soli