Nakládaný medvědí česnek v olivovém oleji a soli

DSC5696KOPRIVOCESNKEJDA-e1536315945866-1024x683.jpg

Chuti a vitamínů medvědího česneku si nemusíme užívat jen na jaře, ale klidně po celý rok. Stačí jej pomocí jednoduché přípravy zakonzervovat do oleje se solí a pečlivě uzavřít. Takto naložený a uleželý česnek během podzimních a zimních měsíců nízké úrody ozvláštní nejrůznější pokrmy, dodá tělu potřebné vitamíny a minerály a celkově pročistí zimou oslabený organismus. Medvědí česnek je zkrátka zázrak!

Suroviny

zhruba 100 ml olivového oleje
250 g medvědího česneku
50 g mořské soli
+ 1 lžíce na posypání

 

Postup

Česnek očistíme, nasekáme nadrobno, smícháme se solí a vsypeme do sklenice. Sůl se přidává v poměru 5 dílů česneku na 1 díl soli. Stlačíme tak, aby směs pustila šťávu. Navrch ještě posypeme solí, zalijeme olivovým olejem a zavíčkujeme. Necháme několik měsíců odležet. Před použitím je dobré nechat sůl vyplavit v troše vody, aby pokrm nebyl přesolený.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů v našich kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Rosničky podle receptu z Rakouska-Uherska

Next
Next

Domácí pesto z medvědího česneku