Rebarborový sirup jako od babičky

Do limonády, do čaje, na dezert nebo jako sladidlo do moučníků jsou sirupy zcela bezkonkurenční. Rebarborovým si můžete pár měsíců připomínat jaro a kombinovat ho třeba s bezovým a rybízovým sirupem. Pokud ho trochu svaříte, bude dobrý i na vanilkové zmrzlině.

Suroviny

2 kg rebarbory
800 ml vody
700 g krupicového cukru

 

Postup

Z řapíků rebarbory oloupeme tvrdou dřevnatou slupku a dužinu nakrájíme na kousky o velikosti 1 cm. Zalijeme v hrnci vodou a zahříváme až k varu. Zmírníme teplotu, přikryjeme pokličkou a necháme vařit zhruba 30 minut. Nemícháme.

Scedíme a tekutinu promícháme s cukrem. Vlijeme do hrnce a zahříváme k varu. Vaříme zhruba 5 minut  a vlijeme do horkých, čistých lahví. Sirupu bude asi 1 l. Zavíčkujeme a necháme zchladnout. Uložíme na chladné místo, vydrží 3–6 měsíců.

Další zajímavé recepty najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Březové víno

Next
Next

Domácí kořenící směs na zavařování okurek