Březové víno

březové víno.png

Dříve ho ženy pily zkvašené, aby lépe otěhotněly. To jsem vyzkoušet nestihla, ale i tak si tohle březové víno občas dám...

Suroviny

1 litr březové mízy
200 g krupicového cukru
4 lžíce žitného kvásku
1 svitek skořice
1 hvězdička badyánu

 

Postup

Mízu svaříme s cukrem, počkáme, až se cukr rozpustí. Poté necháme tekutinu zchladnout na pokojovou teplotu.

Přidáme kvásek, promícháme a necháme 4 týdny v chladu kvasit v nádobě zakryté gázou.

Přecedíme do čistých sklenic, přidáme skořici a badyán, pevně uzavřeme (nejlépe korkovou zátkou a voskem) a necháme 12 týdnů stát.

Tip: Místo cukru lze mízu svařit s 1 hrstí rozinek nebo se 100 g medu a pak přidat kvásek a pro chuť přilít 200 ml vína.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Rajčatová shakshuka z jedné pánve

Next
Next

Rebarborový sirup jako od babičky