Rajčatový protlak na teď i na zimu

A001_C104_0812X8.0000000.jpg

Před pár lety jsem v Herbáři pod dohledem kamer začala testovat pěstování původních odrůd zeleniny, a tak se urodilo rajčat opravdu hodně. A jako každý rok jsem jich zavařila hodně na zimu. Protlak záměrně nedochucuji bylinami nebo kořením, protože to dělám až při samotném vaření jídla. Italské nebo indické pokrmy, polévky a omáčky vyžadují jiný způsob dochucení. Protlak nedoporučuji vyrábět z kupovaných rajčat ze supermarketu. Bývají chemicky ošetřená a postrádají chuť a vůni slunce.

Suroviny

5 kg vyzrálých rajčat
500 ml vody
2–4 lžíce krupicového cukru
2 lžíce soli

 

Postup

Jako do všech zavařenin, i do protlaku používáme pouze zdravé a vyzrálé plody. Rajčata omyjeme, zbavíme stopek a nakrájíme na kostičky. Vsypeme je do litinového hrnce nebo hrnce se silným dnem, podlijeme vodou a vaříme doměkka. Dobře rozvařená rajčata propasírujeme. Vrátíme je do hrnce a znovu je vaříme, zahušťujeme je odpařováním vody na polovinu. Pozor, rajčata se ráda připalují. Mícháme je a hlídáme. Nakonec dochutíme solí

a cukrem, přidáváme je dle zralosti a kyselosti rajčat. Počítáme 20–40 g cukru a 20 g soli na 1 kg protlaku. Dobře promícháme a vroucí protlak naléváme do horkých, čistých, suchých sklenic až po okraj, zavíčkujeme

a postavíme dnem vzhůru. Sklenice necháme vychladnout pod utěrkou, abychom chladnutí trochu zpomalili. Nebo je můžeme zavařit, zhruba 20 minut při 80 °C.

Náš TIP:

Protlak můžeme během vaření dobarvit zralým černým bezem. Stačí hrst kuliček přidat k prvnímu vaření.

BOXY-02770.jpg

Zavařovací box na zpracování až 20 kg úrody ovoce a zeleniny

Previous
Previous

Ozdravný ranní nápoj

Next
Next

Nezapomenutelné kvašáky od Jiřiny Šejbalové