Nezapomenutelné kvašáky od Jiřiny Šejbalové

_DSC5668.jpg

Útlá titěrná knížečka z roku 1969 nás v antikvariátu hned zaujala. Napsala ji Jiřina Šejbalová, česká herečka. Jako já. Nejzajímavější je, že první recept je na buřty vařené ve vodě. Tak ten do Herbáře nepatří, ale recept, který jsme si ještě s Lindou nakonec vypůjčily, pochází od babičky Vlasty Fabiánové, prvorepublikové hvězdy, se kterou Jiřina později hrála v Národním divadle ve hře Srpnová neděle. Celým názvem jsou tohle vlastně Kvašáky babičky Vlasty Fabiánové podle Jiřiny Šejbalové v roce 2016 upravené Kateřinou Winterovou a Lindou Rybovou.

Suroviny

5 kg okurek nakládaček (kvašáků)
3–4 palice česneku
2 svazky kopru 
2 hrsti višňových listů
2 hrsti vinných listů
5 l vody
2 lžíce kuliček pepře
1 lžíce nového koření
1 lžíce hořčičného semínka
3–4 hřebíčky
2 bobkové listy
2 lžíce soli

 

Postup

Okurky namočíme přes noc do vody. Česnek oloupeme, stroužky rozpůlíme a vyjmeme klíček. Kopr, višňové a vinné listy opereme a necháme osušit. Vodu povaříme s kořením a solí a necháme vychladnout. 

Okurky vyjmeme, z každé odkrojíme natenko konce a jehlou na několika místech propíchneme. 

Do čistých, suchých zavařovacích lahví naskládáme (napěchujeme) natěsno okurky a po vrstvách je prokládáme česnekem, koprem a listím a pokračujeme, dokud je ve sklenici místo. Zalijeme vychladlým nálevem, až jsou zcela potopené, uzavřeme a necháme 2–5 dní odstát.

BOXY-02770.jpg

Zavařovací box na zpracování až 20 kg úrody ovoce a zeleniny

Previous
Previous

Rajčatový protlak na teď i na zimu

Next
Next

Snadné rajčatové pesto