Nezapomenutelné kvašáky od Jiřiny Šejbalové
Útlá titěrná knížečka z roku 1969 nás v antikvariátu hned zaujala. Napsala ji Jiřina Šejbalová, česká herečka. Jako já. Nejzajímavější je, že první recept je na buřty vařené ve vodě. Tak ten do Herbáře nepatří, ale recept, který jsme si ještě s Lindou nakonec vypůjčily, pochází od babičky Vlasty Fabiánové, prvorepublikové hvězdy, se kterou Jiřina později hrála v Národním divadle ve hře Srpnová neděle. Celým názvem jsou tohle vlastně Kvašáky babičky Vlasty Fabiánové podle Jiřiny Šejbalové v roce 2016 upravené Kateřinou Winterovou a Lindou Rybovou.
Suroviny
5 kg okurek nakládaček (kvašáků)
3–4 palice česneku
2 svazky kopru
2 hrsti višňových listů
2 hrsti vinných listů
5 l vody
2 lžíce kuliček pepře
1 lžíce nového koření
1 lžíce hořčičného semínka
3–4 hřebíčky
2 bobkové listy
2 lžíce soli
Postup
Okurky namočíme přes noc do vody. Česnek oloupeme, stroužky rozpůlíme a vyjmeme klíček. Kopr, višňové a vinné listy opereme a necháme osušit. Vodu povaříme s kořením a solí a necháme vychladnout.
Okurky vyjmeme, z každé odkrojíme natenko konce a jehlou na několika místech propíchneme.
Do čistých, suchých zavařovacích lahví naskládáme (napěchujeme) natěsno okurky a po vrstvách je prokládáme česnekem, koprem a listím a pokračujeme, dokud je ve sklenici místo. Zalijeme vychladlým nálevem, až jsou zcela potopené, uzavřeme a necháme 2–5 dní odstát.