Neodolatelný pastýřský koláč

CULINA2019-2907.jpg

Takové tradiční povelikonoční jídlo, co říkáte? Pokud vám totiž po svátcích zbylo nějaké to jehněčí nebo jakékoli jiné maso, skvěle poslouží právě v pastýřském koláči. Základem je studené maso, tradičně jehněčí nebo kůzlečí, ale dobře chutná i s trhaným hovězím nebo králičím. Bože, ta chuť! Až občas lituji, že nemám za muže pastýře.

Suroviny

100 g másla
700 g brambor
4 mrkve
sůl a čerstvě mletý pepř
4 lžíce mléka
350 g studeného pečeného masa
1 cibule
2 stroužky česneku
200 g hrášku
1 lžíce nasekaných listů dobromysli

 

Postup

Troubu rozehřejeme na 190 °C. Zapékací formu vymažeme máslem. Brambory a mrkev uvaříme v osolené vodě doměkka, slijeme, vodu ponecháme, rozmačkáme brambory šťouchadlem na pyré a smícháme s mlékem a 2 lžícemi másla na kaši. Mrkev nakrájíme na kolečka, maso na kostičky, cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.

V pánvi rozehřejeme polovinu másla, vsypeme cibuli a drcený česnek a opékáme 1 minutu, až zesklovatí. Přidáme maso, hrášek a dobromysl, osolíme, opepříme a opékáme, po 2 minutách podlijeme odloženou vodou z brambor a mrkve – zhruba 100 ml. Směs začne bublat a vytvoří šťávu. Přelijeme ji do připravené formy, poklademe mrkví a zakryjeme bramborovou kaší. Vidličkou vytvoříme pěkný vzor, poklademe plátky zbylého másla a pečeme v troubě 30–35 minut.

Více receptů najdete v našich kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Velikonoční mazanec podle naší babičky

Next
Next

Velikonoční hlavička s uzeným masem a medvědím česnekem