Velikonoční hlavička s uzeným masem a medvědím česnekem
Jak praví paní doktorka Langhammerová, velikonoční hlavička se jídávala studená po návratu z kostela ze Vzkříšení. A poněvadž se na svátky v chalupách peklo všeho víc, zbylo nádivky i na další dny, kdy se jedla už jako příloha. Nádivky obecně nepatřily k mým nejoblíbenějším jídlům. Zdály se mi na talíři plném ostatního masa a příloh jako něco navíc, co už ani nemám šanci sníst. Ale hlavička jako hlavní velikonoční jídlo plné bylinek je pro mě díky tradici svátkem, a o to víc si ho užívám. Hlavně když je nádivka zasypaná mákem, jak mi poradila moje kamarádka food stylistka. Ten dává tomuhle pokrmu grády a přidává na kráse. S nádivkou je to jako se svíčkovou nebo s bramborovým salátem. Co dům, to jiný recept. A jaký je ten váš? S uzeným, nebo s mozečkem?
Suroviny
3–4 housky, rohlíky nebo žemle (den staré)
150–200 ml mléka
150 g uzeného bůčku
3–4 vejce
5 menších stroužků česneku
1 velká hrst kopřiv a jarních bylin
(medvědí česnek, řebříček, petrželka, listy pampelišky)
sůl
65 g másla
1 hrst máku
Postup
Pečivo nakrájíme na kostky. Mléko lehce vyšleháme s vejci a promícháme s nakrájeným pečivem. Necháme nasát.
Uzené maso nakrájíme na kostičky a přidáme k nasátému pečivu a vejcím. Utřeme česnek. Kopřivy zbavíme stonků a pokrájíme je s ostatními bylinami spíše nahrubo. Směs bylin a česnek vmícháme k nasátému pečivu, bůčku a vejcím a posolíme.
Do vymazaného pekáčku rozprostřeme vzniklé „těsto“, navrch poklademe plátky másla a hustě zasypeme mákem. Pečeme cca 40 min na 190 °C. Jíme teplé i studené jako hlavní chod nebo jako přílohu.