Jednoduchá japonská kořenicí směs Gomasio

Winter-koreni-Svetova152492.jpg

Gomasio je japonská, velice jednoduchá, ale o to chutnější směs soli a praženého sezamu. Jedná se vlastně o sezamovou sůl, která skvěle dochutí polévky, saláty, pečivo, maso, zeleninu či rýži. Prý perfektně vyladí vaše jing a jang síly. Gomasio by nemělo být slané tak, aby přebilo chuť sezamu, ale vyvážené. Nejčastěji se uvádí poměr sezamu a soli 18:1, já dávám 6 lžic sezamu na 1 lžičku soli.

Suroviny

6 lžic sezamových semínek
1 lžička soli

 

Postup

Sezamová semínka opražte nasucho na pánvi na mírném stupni, aby se rozvoněla a začala prskat, ale nepřipalte je.

Přesypte je do misky a ve volné pánvi opražte sůl, aby byla zcela suchá.

Přesypte do hmoždíře, nechte chvilku zchladnout a podrťte na jemný prášek.

Sůl promíchejte s polovinou sezamu a podrťte v hmoždíři nebo rozmixujte najemno.

Vmíchejte zbylý sezam a uchovejte v uzavíratelné nádobě v chladu.

Vydrží až 1 měsíc.

2HERBAR7%252BPROMO-06506.jpg

Více kořeněných receptů najdete v kuchařce Světová

Previous
Previous

Chia fresca, nápoj Aztéků

Next
Next

Bohatá zeleninová polévka Pistou z Provence