Chia fresca, nápoj Aztéků

chia fresca _DSC0582.jpeg

Chia semínka mají v Jižní Americe obrovskou tradici. Pěstují se zde už od dob Aztéků a Mayů. Tato plodina měla pro původní obyvatele velkou hodnotu, podobně jako kukuřice. Šalvěj hispánská je jednoletá bylina, která se pěstuje v horských oblastech Střední Ameriky a její kultivary je možné sklízet i v Severní Americe a Austrálii. Semínka šalvěje hispánské, tzv. chia, byla indiány používáná jako zdroj energie. Pro svou schopnost absorbovat velké množství vody a vytvořit tak výživný rosol se spolu s obsaženou vlákninou stala pro indiány, potažmo i pro nás, potravinou, která dokáže zahnat pocit hladu a žízně. Chia semínka jsou považována pro svůj obsah minerálů, antioxidantů a omega 3 - nenasycených mastných kyselin, za super potravinu. Můžete je konzumovat syrová nebo i mletá a přidávat je do pečení, do jogurtu, na saláty nebo právě do vody. Svou konzistencí chia fresca připomíná aloe vera drink. Posilní vás a osvěží během celého dne.

Suroviny

400 ml vody nebo vody z kokosu
1/2 čl chia semínek
šťáva z poloviny citronu
sirup na oslazení podle chutě

 

Postup

Ve sklenici ve vodě rozmícháme chia semínka. Poté ještě přilejeme šťávu z půlky citronu. Necháme asi 10 min nabobtnat a průběžně mícháme či protřepáváme. Podle chuti dosladíme a můžeme se napít super osvěžujícího chia fresca nápoje.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Hladká Ančka, houbová polévka z Podkrkonoší

Next
Next

Jednoduchá japonská kořenicí směs Gomasio