Bohatá zeleninová polévka Pistou z Provence

pistou.jpg

Vydatná francouzská zeleninová polévka původem ze Středomoří se připravuje zejména na začátku léta, kdy je k dispozici dostatek čerstvé zeleniny a bylinek. Dokonale vás však zahřeje i na podzim. Zeleninu v pistou (pestu) polévce můžete měnit podle momentální úrody, zásob ve spíži nebo nabídky na trhu. Ve Francii je také zvykem vařit obrovské hrnce polévek, které pak zasytí všechny strávníky, kteří si pochvalují překvapivé kombinace domácí zeleniny v jednom talíři. Připadáte si pak u stolu jak ve francouzském filmu. Pistou označuje omáčku z bazalky, česneku a případně sezonní zeleniny, která se podává k těstovinám i do polévky.

Suroviny

Pesto:

3 hrsti bazalky
1 lžíce opražených piniových jader
1 stroužek česneku
sůl a čerstvě mletý pepř (dle chuti)
100 ml extra panenského olivového oleje

Polévka:

250 g bílých fazolí
2 bobkové listy
1 cibule
1 červená paprika
2 mrkve
2 lžíce olivového oleje
3 snítky tymiánu
3 snítky hladkolisté petržele
4 vyzrálá rajčata (nebo 300 g konzervovaných rajčat)
4 mladé cukety
200 g zelených fazolek
2 hrsti mangoldu
strouhaný parmazán k podávání
sůl a čerstvě mletý pepř (dle chuti)

 

Postup

Den předem namočíme fazole do studené vody alespoň na 8 hodin. Namočené fazole slijeme, zalijeme 1 litrem čisté studené vody a vaříme na středním stupni s 1 bobkovým listem doměkka, zhruba 45 minut.

Mezitím si připravíme pistou. V mixéru (typu kutr) nahrubo rozmixujeme lístky bazalky, pinie a oloupaný stroužek česneku. Osolíme a opepříme. Pozvolna vléváme olivový olej a mixujeme, až vznikne hrubší pasta.

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme ji na kousky o velikosti sousta, mrkev oloupeme a nakrájíme na půlcentimetrové plátky. V hrnci rozehřejeme olej a na středním stupni v něm opečeme cibuli, papriku a mrkev se špetkou soli doměkka, zhruba 5 minut. Tymián, petrželku a zbylý bobkový list svážeme kuchyňským provázkem do tzv. kytičky bouquet garni a přidáme k zelenině.

Mezitím nakrájíme rajčata na kostičky, cuketu na plátky, kolečka či půlměsíčky. Fazolky spaříme vroucí vodou.

Cibuli s paprikou promícháme, přesypeme k uvařeným fazolím, osolíme, opepříme, přidáme rajčata, cukety a zelené fazolky. Vaříme zhruba 5 minut, až cuketa změkne. Vmícháme mangold a polévku rozlijeme do misek. Ozdobíme ji lžící pistou a strouhaným sýrem.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Jednoduchá japonská kořenicí směs Gomasio

Next
Next

Ozdravný ranní nápoj