Kolumbijská polévka Ajiaco

Winter-book-II149836.jpg

Díky pozvání Národního divadla na obří divadelní festival The ibero-American Theater Festival of Bogota do kolumbijského hlavního města Bogoty jsem ochutnala tuhle úžasnou polévku. Prodává se v každé místní kantýně, ale nám ji uvařila vážená paní domu šéfa celého festivalu. Pravá Colombian Ajiaco je kolumbijská a hlavně bogotská klasika, ve které nesmí chybět kuřecí prsa, klasy kukuřice, brambory různého varného typu a chuti, kterých najdete v Jižní Americe stovky druhů, a konečně bylina pěťour maloúborný. Pokud tento druh plevelu na zahradě najdete, neváhejte jím polévku ochutit. Konečně opravdový plevel, který lze zlikvidovat konzumací! Navíc má pozitivní účinky na zvýšení laktace, na čištění krve, na vysoký krevní tlak a kožní problémy. Nahradila jsem ho čerstvým oreganem a bobkovým listem. A co se týká brambor, varný typ C polévku přirozeně zahustí a varný typ A nebo B dodá brambůrky na skus. Jestli pěstujete exotické druhy brambor, do originální receptury patří solanum andigenum a jeho kultivary a solanum phureja. Tak rychle na to!

Suroviny

POLÉVKA

2 větší kuřecí prsa bez kůže (400 g)
2–3 klasy kukuřice (může být kupovaná předvařená)
1 bílá cibule
4 stroužky česneku
4 brambory varného typu C
2 kostky bio slepičího vývaru
2 bobkové listy
1 svazek čerstvého koriandru
3 l vody
4 brambory varného typu A
3 snítky čerstvé dobromysli nebo 1 lžička sušené
1 avokádo
2 lžíce nakládaných kapar
150 g zakysané smetany
sůl a čerstvě mletý pepř

OMÁČKA AJI

1 chilli paprička amarillo (lze nahradit jakoukoliv pálivou paprikou podle chuti)
4 jarní cibulky
1 menší svazek čerstvého koriandru
1 rajče
1⁄2 lžičky soli
1 lžíce vinného octa
4 lžíce olivového oleje

 

Postup

Do hrnce vložíme maso. Klasy kukuřice rozpůlíme, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. Brambory typu C oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rozdrobíme vývar, přidáme bobkový list a koriandr, zalijeme vodou, osolíme, opepříme a zahříváme k varu. Vaříme 30–40 minut, až maso změkne.

Na omáčku aji rozmixujeme chilli papričky, jarní cibulku, koriandr, rajče, sůl a vinný ocet na hrubou konzistenci. Rozmícháme s olejem. Maso vyjmeme, bobkový list a koriandr odstraníme. Pokud se brambory ještě nerozvařily, trochu je rozšťoucháme. Brambory typu A oloupeme, nakrájíme na kostky, vsypeme do vývaru a uvaříme doměkka. Přidáme dobromysl a osolíme.

Maso natrháme vidličkou na sousta a vrátíme ho do polévky. Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku, oloupeme a dužinu nakrájíme na kousky.

Polévku rozlijeme do talířů, přidáme kapary a kousky avokáda a podáváme s omáčkou aji a zakysanou smetanou.

2HERBAR7%252BPROMO-06506.jpg

Více kořeněných receptů najdete v kuchařce Světová

Previous
Previous

Domácí Club Maté

Next
Next

Superkakao