Superkakao
Věděli jste, že se kakao řadí mezi superpotraviny? Díky vysokému množství zdraví prospěšných látek nám může pomáhat v boji s civilizačními chorobami, jako jsou kardiovaskulární nemoci, ale i deprese a zubní kaz. Nejlepší je konzumovat kakao v jeho původní hořké podobě nebo si jej dochucovat podle sebe. V běžné produkci potravin se totiž kakao a výrobky z něj (hlavně čokoláda) vytrácí pod nánosy cukru, tuků a dalších přídatných látek.
Kakao znali již staří Aztékové a Mayové, kteří jej považovali za nápoj bohů. Pro původní obyvatele Jižní Ameriky bylo kakao významnou plodinou zobrazovanou i na soškách a zápisech do kamene. A dodnes se s kakaem obchoduje na burze.
Další ingrediencí našeho superkakaa je prášek maca. Jde o superplodinu pocházející z Peru. Lepidium meyenii, jak zní botanický název macy, je rostlina podobná malé ředkvi. Kořen macy může mít různé barvy od žluté po červenou, fialovou a zelenou. Pěstuje se v horských oblastech jižní Ameriky, kde se jiným plodinám už nedaří. Tato odolná rostlina pomáhá při anémii, nedostatku energie, při problémech s menopauzou a podobně jako kakao působí i afrodiziakálně.
Když navíc tohle superkakao ochutíte cayennským pepřem a vanilkou, můžete si stejně jako aztéčtí vládci vychutnat božský nápoj a cítit se nadpozemsky.
Suroviny
2 lžíce kvalitního kakaa
1 lžíce kokosového cukru
1 lžička maca prášku
špetka soli, skořice, cayennského pepře, mletého zázvoru, vanilky
300 ml mléka
Postup
V hrnku smícháme všechny suché ingredience. Mléko ohřejeme a pomalu vmícháme do suché směsi. Kakao popíjíme teplé.