Klasické bazalkové pesto
Nejklasičtější pesto je to bazalkové, proto tu recept na něj nesmí chybět. Až si osvojíte přípravu pesta, dojde vám, že ho můžete připravit i z jiných bylinek a dokonce i z volně rostoucích bylin. I ořechy nemusí být piniové, ale třeba vlašské. Během pár minut máte pesto hotové a v lednici zalité olejem vydrží několik dnů.
Suroviny
½ hrnku piniových oříšků
2 hrnky lístků bazalky
½ hrnku strouhaného parmezánu
½ hrnku extra panenského olivového oleje
1 stroužek česneku
1 lžička citronové šťávy
mořská sůl
čerstvě mletý pepř
Postup
Piniové oříšky zlehka opražíme na pánvi, ne moc, chceme, aby pestu dodaly jemný ořechový nádech a krémovou konzistenci. Vsypeme je do hmoždíře nebo mixéru, přidáme bazalku, parmezán, česnek, citronovou šťávu a špetku soli a pepře. Rozmixujeme dohladka a na závěr přilijeme trochu oleje, promixujeme, až získáme hladkou pastu, případně dochutíme nebo dolijeme olejem a uložíme do lednice.