Klasické bazalkové pesto

_MG_3609.jpg

Nejklasičtější pesto je to bazalkové, proto tu recept na něj nesmí chybět. Až si osvojíte přípravu pesta, dojde vám, že ho můžete připravit i z jiných bylinek a dokonce i z volně rostoucích bylin. I ořechy nemusí být piniové, ale třeba vlašské. Během pár minut máte pesto hotové a v lednici zalité olejem vydrží několik dnů.

Suroviny

½ hrnku piniových oříšků
2 hrnky lístků bazalky
½ hrnku strouhaného parmezánu
½ hrnku extra panenského olivového oleje
1 stroužek česneku
1 lžička citronové šťávy
mořská sůl
čerstvě mletý pepř

 

Postup

Piniové oříšky zlehka opražíme na pánvi, ne moc, chceme, aby pestu dodaly jemný ořechový nádech a krémovou konzistenci. Vsypeme je do hmoždíře nebo mixéru, přidáme bazalku, parmezán, česnek, citronovou šťávu a špetku soli a pepře. Rozmixujeme dohladka a na závěr přilijeme trochu oleje, promixujeme, až získáme hladkou pastu, případně dochutíme nebo dolijeme olejem a uložíme do lednice.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů v našich kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Svěží jahodový ocet

Next
Next

Šťáva z bezových květů, jarní ingredience číslo 1