Šťáva z bezových květů, jarní ingredience číslo 1

1+jidlo+jako+lek+bezova+stava_MG_4736.jpg

Bezové šťávy se vyplatí připravit hodně – období zimy, rým a chřipek je dlouhé. Navíc bývá základem dalších bezových receptů. Bezinky rostou všude, ve městě i na venkově, stačí svolat co nejvíce členů rodiny a přátel a vydat se na voňavý výlet.

Suroviny

100 květů bezu černého
6 l vody
4 kg cukru
16 citrónů

 

Postup

Oprané květy černého bezu necháme 24 hodin vylouhovat ve vodě. Poté přecedíme. Do scezeného výluhu přidáme šťávu z citrónů a cukr. Necháme dobře rozpustit a zastudena plníme do lahví.

Tip: můžeme zkusit i jiný postup

Převaříme 2 litry vody a necháme je vychladnout. Zastřihneme stonky, květy důkladně vypereme ve studené vodě, zbavíme všech nečistot a necháme je okapat. Omyjeme citróny a nakrájíme je na plátky Květy vložíme do čisté sklenice na zavařování, skleněné mísy či džbánu. Přidáme citróny, zalijeme vychladlou vodou, přikryjeme utěrkou a necháme stát 24 hodin v chladnější místnosti.

Přecedíme přes cedník vyložený gázou nebo jemným plátýnkem. Ze zachycených květů vymačkáme všechnu tekutinu. Vsypeme cukr a kyselinu citronovou a mícháme do úplného rozpuštění cukru; trvá to asi 15 minut. Naplníme do vymytých a suchých lahví, zazátkujeme a skladujeme v ledničce. 

Čerstvá šťáva vydrží 7–10 dní. Životnost můžem prodloužit zavařením při 70 °C nebo zmrazením. Takto vydrží celý rok. Hlavně děti ji milují.

BOXY-02770.jpg

Zavařovací box na zpracování až 20 kg úrody ovoce a zeleniny

Previous
Previous

Klasické bazalkové pesto

Next
Next

Květovaná lízátka, co umí vykouzlit úsměv