Jahodovo-bazalkový ledový čaj

jahodovy caj.jpg

Každý rok si říkám, že jsou ty jahody nějak dřív… Ale pak si uvědomím, že to jenom mně plyne čas tak nějak rychleji a ani si nevšimnu, že už je červen. Sladké období jahod a líbezného času, kdy se o prázdninách mluví, jakoby už opravdu byly. Letos tomu není jinak a už plánuji ty krásné letní dny a večery, kdy si s rodinkou užijeme první grilování na zahradě a popíjení ovocných a bylinkových ledových šťáv a čajů. A jahodový s bazalkou nebude výjimkou. Tahle kombinace chutí je příznačná. Mám totiž pocit, že jak k bazalce chuťově sedí rajče, tak jahoda (za ovocnou říši) neztrácí ani o bod méně. A stejně jako se těším na domácí rajčata, tak si užívám čerstvě natrhané (a osobně okopávané) jahody z vlastního záhonu. Asi každý někdy zažil tu pravou chuť na slunci uzrálých jahod bez přídavku chemie, člověk se pak od nich nemůže odtrhnout. A to vůbec nevadí! Když totiž jahody uzrají, je čas na hubnoucí kůru. Po tři dny by se měly jíst jen jahody. Nikdy jsem to nedotáhla do konce, hubnutí mě totiž nikdy netrápilo, ale i den s jahodami je kouzelný. Můžete jich klidně sníst i kilo na posezení, a ještě vám to udělá dobře. Jahody díky svým diuretickým účinkům totiž vyčistí tělo od solí a jedů nahromaděných přes zimu. A také vám díky antioxidantům nedovolí předčasně zestárnout, takže si je budete moci užívat ještě spoustu let!

Suroviny

zelený nebo černý čaj (8 čajových sáčků nebo sypaný čaj)
500 g jahod (nakrájených na půlky nebo čtvrtky)
3 litry vody
1 lžička cukru
1 hrnek čerstvé bazalky
led

 

Postup

Vroucí vodou zalijeme čaj a louhujeme ho dle předepsané délky, pak sáčky odstraníme nebo čaj scedíme, pokud používáme sypaný. 

Poté přijde na řadu bazalkový sirup. V malém hrnci si ohřejeme 200 ml vody a rozpustíme v ní cukr. Sundáme z plotny, nasypeme do vody většinu bazalky (trochu odložíme na pozdější ozdobení) a necháme 10 minut louhovat. 

Jahody nasypeme do mísy a přelijeme přeceděným bazalkovým sirupem. Promícháme a necháme asi 25 minut odležet, dokud čaj nezchladne. Podáváme s ledem.

BOXY-02770.jpg

Zavařovací box na zpracování až 20 kg úrody ovoce a zeleniny

Previous
Previous

Bylinkové karbanátky ze pstruha

Next
Next

Svěží jahodový ocet