Bylinkové karbanátky ze pstruha

136_Ryb%C3%AD+karban%C3%A1tky_MG_3635.jpg

Možná si říkáte, proč se mordovat se sekáním a tvarováním rybího masa, když stačí kus ryby hodit s bylinkami do pekáče a vytáhnete voňavou rybu... Ano, ryba je dobrá i opečená na prutu nad ohněm, ale jen v rybích karbanátcích se chuť rybího masa nádherně propojí se svěžími, voňavými a chuťově různorodými zelenými bylinami. Rozsekáním nadrobno se naplno rozvinou. I když je maso ze pstruha po opečení sušší než u lososa, chutná mi v těchto karbanátcích víc, protože není tak tučné a nezměkne tolik, takže je co kousat. Se zeleným salátem z mladých lístků a bylin předčí všechny rybí burgery.

Suroviny

KARBANÁTKY:

600 g pstruha duhového
1 lžíce čerstvé pažitky
1 hrst lístků bazalky
1 hrst hladkolisté petržele
polovina citronu
sůl a čerstvě mletý pepř
asi 100 g přepuštěného másla
listový salát s oblíbenými bylinami k podávání 

DIP:

200 ml řeckého jogurtu
2 lžíce kaparů
4 lžíce nasekaného kopru
4 lžíce nasekané hladkolisté petržele

 

Postup

Filety stáhneme z kůže a případné kosti odstraníme pinzetou. Maso nasekáme ostrým nožem nadrobno. Bylinky nasekáme nadrobno a promícháme se strouhanou citronovou kůrou. Promícháme s masem, osolíme a opepříme. Vytvoříme v dlaních tenké karbanátky a opečeme je na přepuštěném másle dozlatova, z každé strany zhruba 3 minuty. Na závěr zakápneme citronovou šťávou.

Mezitím smícháme všechny suroviny na dip. 

Upečené rybí karbanátky podáváme se salátem a bylinkovým dipem. 

Náš tip: 

Pokud nemáte rádi kapary, do dipu lze místo nich vmíchat 1 drcený stroužek česneku a trošku jemně nastrouhané citronové kůry.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více zdravých receptů v kuchařce Jíst a žít nebo Světová

Previous
Previous

Malinová šťáva, která pohladí

Next
Next

Jahodovo-bazalkový ledový čaj