Hronovská vepřová pečeně na zázvoru

Zázvor v našich končinách není žádnou novotou. Znaly a používaly ho už naše babičky. Sháněly ho u hokynáře, v takovém případě byl zázvor sušený. A nebo si ho samy vypěstovaly ve skleníku.

Tento rok jsme viděli zázvor růst na vlastní oči – díky světové řadě Herbáře jsme se vypravili za kořením, které v kuchyni běžně používáme. Zázvor v našich končinách není žádnou novotou. Znaly a používaly ho už naše babičky. Sháněly ho u hokynáře, v takovém případě byl zázvor sušený. A nebo si ho samy vypěstovaly ve skleníku. Sloužil jim k ochucení masa, pečiva a nebo ho propracovaly do těsta, a vznikly tak zázvorky. Recept na vepřovou kýtu na zázvoru pochází ze středovýchodu Čech z okolí města Hronov.

Suroviny

MASO:
500 g vepřové kýty s kůží
50 g mletého sušeného zázvoru
2 cibule
20 hřebíčků
100 g medu
500 ml světlého piva
sůl

KNEDLÍKY:
500 g den předem uvařených brambor (typu C)
250 g dětské krupičky 1/2vejce
2 lžičky soli

ZELÍ:
500 g červeného hlávkového zelí
2 lžíce sádla
1 cibule
100 g brusinkového kompotu 
100 ml hovězího vývaru nebo vody

na dochucení: sůl, cukr a ocet

 

Postup

Den předem si uvaříme umyté, ale neoloupané brambory ve vodě doměkka. Vodu nesolíme. Když jsou brambory uvařené, slijeme vodu a necháme je vychladnout do druhého dne.  

Druhý den si předehřejeme troubu na 180 °C. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky, poté ji rozprostřeme do pekáče a zalijeme 300 ml piva. 

Kůži masa nařízneme do mřížky. Do škvírek vetřeme mletý zázvor a zapícháme hřebíček. Celé maso osolíme a potřeme medem. 

Maso položíme do pekáčku na připravenou cibuli a v předehřáté troubě pečeme doměkka a dozlatova zhruba hodinu a půl. 

Když začne maso zlátnout, je čas připravit si knedlíky. Ve velkém hrnci začneme vařit vodu s jednou lžičkou soli. Předem uvařené a studené brambory oloupeme. Jednu polovinu brambor nastrouháme najemno, druhou nahrubo. Brambory osolíme, přidáme do nich vejce a polovinu připravené krupičky. Vypracujeme těsto. Zbytek krupičky do těsta přimícháme podle potřeby tak, aby vzniklo hladké a nelepivé těsto. 

Těsto rozdělíme na dvě poloviny a z každé vytvarujeme knedlíkovou šišku o průměru zhruba 5 cm. Knedlík vložíme do vroucí vody. Je možné, že se přilepí ke dnu. Jakmile začne voda opět vřít, ode dna ho odlepíme a vaříme asi 20 minut. 

Než se knedlík uvaří, připravíme si zelí. To nakrájíme na nudličky, oloupeme si cibuli a nakrájíme ji nadrobno. 

V hrnci si rozehřejeme sádlo, do kterého vsypeme cibuli a orestujeme ji dozlatova. Na cibuli vsypeme zelí. Po jedné minutě se lehce ohřeje, přijde čas přilít brusinkový kompot a vývar. Zelí necháme doměkka provařit. Dochutíme ho solí, cukrem a octem. 

Mezitím se maso pravděpodobně upeklo. Vyndáme ho z pekáčku a přikryjeme alobalem, aby nevychladlo. Vše, co se v pekáčku připeklo, oddělíme ode dna, výpek zředíme pivem a vše pořádně provaříme. Omáčku můžeme dochutit zázvorem, medem nebo přidat podle potřeby sůl. 

Uvařený knedlík opatrně vyndáme, na několika místech ho propíchneme špejlí (to aby se nesrazil) a necháme ho chvíli odpočinout. Už ho jen nakrájíme na plátky a spolu s nakrájeným masem a zelím servírujeme. 

Previous
Previous

Moravský vrabec s bylinkovým knedlíkem a špenátem z mangoldu

Next
Next

Bažant nadívaný borůvkami a kaštany