Zdravý dip z mandlí se špetkou chilli
Věděli jste, že z mandlí se dá připravit výborný zdravý dip? Mandle obsahují největší podíl vápníku ze všech rostlinných zdrojů a jsou skvělé nejen pro stavbu kostí, ale i pro naše srdce a nervovou soustavu. Chilli dipu dodá ten správný říz, ostrá chuť navíc podporuje a urychluje trávení. Tento dip je skvělou alternativou konvenčních dochucovadel pro všechny, kdo se snaží jíst vyváženě a racionálně.
Suroviny
2 hrsti loupaných mandlí
kůra a šťáva z jednoho citronu
1 lžíce omáčky tamari (nebo jiné dobré sójové omáčky)
1 cm chilli papričky bez semínek
čerstvě mletý barevný pepř
6 lžic olivového oleje
Postup
Mandle, které jsme si předem na alespoň 2 hodiny namočili ve vodě, vložíme do mixéru a rozemeleme najemno, až se mandle začnou lepit. Pak přidáme nastrouhanou kůru a šťávu z citronu, sójovou omáčku, opepříme podle chuti a zalijeme olivovým olejem. Znovu rozmixujeme. Hotový dip posypeme plátky mandlí a posypeme barevným pepřem.