Ovocné želé bonbony
V případě těchto krásně barevných bonbonů máte jistotu, že se děti necpou umělými barvivy, která jsou často řazena mezi nejvíce zdraví škodlivá éčka.
Suroviny
18 plátků čiré želatiny
200 ml vody
500 ml jablečného moštu
2 lžíce třtinového cukru
10 g kyseliny citronové
2 lžíce medu
1 lžička mleté skořice
20 rozinek
rostlinný olej na vymazání plechu
Postup
Želatinu namočíme do studené vody. Mošt promícháme s cukrem a kyselinou citronovou a zahřejeme, ale nevaříme. Přidáme med, skořici, rozinky a želatinu. Mícháme, dokud se želatina nerozpustí. Odstavíme a necháme mírně zchladnout, poté hmotu vlijeme na vymazaný plech asi do výšky 2 cm a necháme přes noc ztuhnout.
Druhý den vykrájíme pomocí vykrajovátka nebo nože bonbony tak, aby v každém byla jedna rozinka. Pokud bonbony hned nesníme, obalíme je v cukru nebo potřeme olejem, aby se neslepily.
Tip: Vegetariáni mohou do ovocné šťávy přidat agar, v poměru dle návodu na obalu. Jakmile nabobtná, smícháme ho s ostatními surovinami a vlijeme na plech.