Tzatziky

IMG_0819.jpg

Geniálně jednoduchá řecká omáčka k masu, zelenině,  k pita chlebu i bagetě, k hranolkám nebo jen tak. Základ tvoří okurka hadovka, hustý řecký jogurt a česnek. Samé zdravé suroviny, které můžete zpestřit bylinami a olivovým olejem. Tzatziky se dají jíst celý rok, uvidíte!

Suroviny

2–3 okurky hadovky
500 g hustého jogurtu
4 stroužky česneku
sůl a čerstvě namletý pepř
biocitronová šťáva podle chuti
nadrobno nasekaný kopr podle chuti
lístky máty podle chuti
olivový olej podle chuti

 

Postup

Okurky oloupeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme semínka. Dužinu nastrouháme do mísy a hodně ji vymačkáme, abychom ji zbavili přebytečné tekutiny.

Vmícháme jogurt do požadované konzistence, obvykle bývá stejný poměr okurky a jogurtu.

Prolisujeme česnek, osolíme, opepříme a doladíme chuť citronovou šťávou, bylinkami a kapkou olivového oleje. Vychladíme v lednici. 

Tip:

Vymačkanou tekutinu z okurek nevylévejte, ale vypijte ji. Krásně osvěží a je plná vitaminů.

HERBAR7 PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Zdravější zavařování

Next
Next

Diviznová tinktura