Těstoviny s kadeřávkovým pestem

_MG_7888zelenetestoviny.jpg

Čerstvá pesta připravuji celkem pravidelně, jsou má oblíbená. Díky zahradě nemáme na jaře nouzi o medvědí česnek, mladou pampelišku, lebedu nebo kudrnku. V létě sklízím bazalku, dobromysl, špenát, koriandr, řepné listy či mangold. A kadeřávek, ten je skvělý, protože jako jediný vydrží až do zimy! Pesto je extrémně snadné a rychlé na přípravu – listy bylinek či zeleniny se zkombinují s různými ořechy a druhy sýrů, vše se pořádně rozmixuje. A lehké, zdravé zelené těstoviny jsou hned na stole!

Suroviny

500 g pohankových špaget (nebo jiného druhu těstovin)
4 listy (cca 200 g) listů kadeřávku
1 hrst hladkolisté petržele
2 stroužky česneku
50 g pecorina (či jiného tvrdého sýru dle chuti) + k podávání 
100 ml vody (dle potřeby)
100 ml olivového oleje (dle potřeby)
citronová šťáva 
sůl a čerstvě mletý pepř

 

Postup

Špagety uvaříme v mírně osolené vroucí vodě podle návodu na obalu na skus, měly by být tzv. al dente. 

Kadeřávek a petržel nasekáme nahrubo, vsypeme do mixéru (nejlepší je mixér typu kutr nebo na smoothie), přidáme oloupaný česnek, strouhaný sýr a vodu. Rozmixujeme nahrubo. Přilijeme trochu oleje a mixujeme dohladka, postupně přiléváme olej podle potřeby. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. 

Uvařené špagety slijeme, rozdělíme na talíře a promícháme s kadeřávkovým pestem. Podle chuti můžeme posypat nastrouhaným pecorinem.

Další lahodné recepty najdete v našich kuchařkách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Pampeliškové kapary

Next
Next

Pečené bylinkové kuře