Špenátová krémová polévka s medvědím česnekem

Společně s jarem k nám přichází zelená úroda špenátu a medvědího česneku. Jeho listy dodávají téhle polévce tu správnou štiplavost, a navíc jsou bohatým zdrojem vitaminu C. Medvědí česnek roste ve volné přírodě, tak spojte příjemné s užitečným – nasbírejte si ho, až vyrazíte na procházku s dětmi nebo se psem. Krémové polévky mi moc chutnají, pořádně zahřejí a svou výraznou barvou spraví náladu. Nejraději je piju z hrnečku... Uvařit a rozmixovat zeleninu je to nejjednodušší, co můžete v kuchyni provést. Výsledný jednoduchý vzhled přímo vyzývá k tomu, abyste si pohráli s nazdobením polévky při servírování. Uvidíte, jakého se dočkáte aplausu!

Suroviny

500 g špenátu
2 hrsti medvědího česneku
1 menší pórek
3 stroužky česneku 
3 lžíce másla
šťáva z poloviny citronu 
1 litr zeleninového vývaru
3 brambory 
špetka nastrouhaného muškátového oříšku
50 g mandlí 
200 ml smetany na vaření 
30 g parmazánu
2 lžíce extra panenského olivového oleje

 

Postup

Špenátové listy a medvědí česnek opereme ve vodě a necháme okapat v cedníku. Pórek pečlivě očistíme a nakrájíme ho na kolečka. Česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno. 

V hrnci rozehřejeme máslo, poté k němu vsypeme pórek a česnek. Opékáme je zhruba 3 minuty dozlatova. Přidáme špenát, promícháme a dusíme, až lehce změkne a zavadne. Zastříkneme citronovou šťávou, promícháme a zalijeme vývarem. Brambory oloupeme, nakrájíme na čtvrtky, přidáme do polévky a přisypeme muškátový oříšek. Vaříme doměkka, zhruba 20 minut. 

Na posledních 5 minut vložíme do polévky medvědí česnek.

Mandle opražíme nasucho, až se rozvoní a mírně zezlátnou.

Polévku rozmixujeme dohladka a vmícháme smetanu. Polévku ozdobím mandlemi, strouhaným parmazánem a olivovým olejem.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více zdravých receptů najdete v kuchařkách Jíst a žít nebo Světová

Previous
Previous

Jarní super zelený salát s křepelčími vejci

Next
Next

Pučálka, pochoutka z naklíčeného hrachu