Jarní super zelený salát s křepelčími vejci

_MG_8169_jarnisupersalat.jpg

Na jaře se vždy nemůžu dočkat prvních zelených lístků čehokoliv, čím by se dal už konečně osvěžit nekonečně dlouhý zimní jídelníček. První řeřichové lístky, mladá pampeliška, rukola ze skleníku, listy lichořeřišnice nebo čerstvoučký chřest vytvoří pestrý salát a dodají vám žádoucí vitaminy a minerály. Moc mě baví křepelčí vejce. I když se špatně loupají a jsou malinká a cenově trochu jinde než vejce slepičí, myslím, že stojí za to je do jídelníčku zařadit. Matou svou velikostí, výživoví specialisté je považují za zdravější než vejce slepičí (obsahem cenných látek i způsobem chovu křepelek) a východní medicína doporučuje jako lék pít syrová křepelčí vejce. Zkuste je zařadit do jídelníčku, pokud máte sníženou imunitu, alergie, oběhové problémy nebo jste krátce po porodu. Budete se cítit mnohem lépe. Slyšela jsem, že skořápky z vařených vajec je dobré rozdrtit na prášek a užívat při osteoporóze. Tak to mám za chvilku, díky za tip!

Suroviny

SALÁT:

1 svazek zeleného chřestu
8 křepelčích vajec 
2 hrsti potočnice
1 hrst rukoly
1 hrst mangoldu či špenátu 
1 hrst mladých pampeliškových či kopřivových listů
150 g mladého cukrového hrášku (lusky nebo později mladý zelený hrášek) 

ZÁLIVKA:

2 lžíce medu
2 lžíce dijonské hořčice
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce citronové šťávy
sůl a čerstvě mletý pepř 

 

Postup

Z chřestu odlomíme dřevnaté konce a uvaříme ho ve vroucí osolené vodě doměkka, zhruba 3 minuty. Vyjmeme ho a zchladíme ve studené vodě, aby si chřest ponechal křupavost a zelenou barvu. Čerstvý mladý chřest můžeme jíst i syrový. 

Vejce uvaříme doměkka, zhruba 2 minuty. Poté je zchladíme ve studené vodě a oloupeme. 

Na dresink prošleháme všechny suroviny do hladké emulze. 

Byliny omyjeme, vytřepeme z nich přebytečnou vodu a promícháme. Přidáme lusky hrášku. Přelijeme dresinkem a podáváme s šikmo nakrájeným chřestem a vejci. 

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více zdravých receptů najdete v kuchařkách Jíst a žít nebo Světová

Previous
Previous

Bezlepkový velikonoční beránek

Next
Next

Špenátová krémová polévka s medvědím česnekem