Špaldová focaccia s bylinkami

Zatímco Francouzi svůj chléb fougasse tvarují tak dotenka, že skoro jedí jen voňavý vzduch, Italové si do pečiva focaccia klidně přidají brambory a vejce, aby bylo těsto vláčné, nadýchané a zároveň pořádně zasytilo. Kousek si odlomí, namočí do olivového oleje... Italové prostě umí žít! Tuhle dobrotu díky spoustě bylinkám uvnitř budete chtít jíst i samotnou – skvěle se hodí třeba jako lehká velikonoční nádivka.

Suroviny

300 g brambor
250 ml vlažného mléka
42 g čerstvého droždí (1 kostka)
1 lžíce krupicového cukru
325 g celozrnné špaldové mouky
600 g polohrubé pšeničné mouky 
100 ml olivového oleje
2 vejce
150 g čerstvých bylinek (špenát, kopřiva, tymián, petrželka, bršlice, libeček..)
50g sušených bylinek (oregano, tymián, rozmarýn)
4 snítky čerstvého rozmarýnu na posypání
20 g hrubozrnné soli
máslo na vymazání plechu
mouka na vysypání plechu

 

Postup

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme v osolené vodě doměkka. Slijeme je, ale pozor – 250 ml vody z brambor si necháme. Vodu z brambor budeme potřebovat do těsta vlažnou. Brambory necháme zchladnout a rozmixujeme je na pyré. 

Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, promícháme s 1 lžící cukru a počkáme 10 minut, než vzejde kvásek. Mezitím si nahrubo nasekáme čerstvé bylinky.

Ke kvásku přidáme obě mouky, vodu z brambor, bramborové pyré, polovinu oleje, špetku soli, rozšlehaná vejce a promícháme. Přisypeme bylinky a důkladně zamícháme. Těsto vložíme na připravený (máslem vymazaný a moukou vysypaný) plech. Rukama těsto roztáhneme, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 2 hodiny kynout při pokojové teplotě.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Do vykynutého těsta uděláme v pravidelných rozestupech palcem nebo obrácenou stranou vařečky prohlubně, pokapeme ho zbylým olejem, posypeme hrubozrnnou solí a nahrubo nasekaným rozmarýnem.

Na dno rozehřáté trouby dáme misku naplněnou vodou, aby se během pečení vytvořila pára. Do středu trouby vložíme plech s těstem. Pečeme zhruba 30 minut. Jestli je těsto upečené, můžeme vyzkoušet testem špejlí – zapíchneme ji do těsta, a pokud ji vytáhneme čistou nebo jen s pár ulpělými drobečky, je hotové. Focacciu vyndáme, necháme mírně zchladnout, opatrně vyjmeme z plechu a přendáme na mřížku, kde ji necháme zcela vychladnout.

Více rad a tipů na pečení najdete v knize Pečeme podle Herbáře sladce

Previous
Previous

Novoroční hrstkovka

Next
Next

Králík pečený ve slanině