Novoroční hrstkovka

_DSC5090.jpg

Podle staré tradice patří na novoroční stůl čočková polévka. To proto, aby se nás v nadcházejícím roce držely peníze. Ovšem jednoduchá čočková polévka dnes nikoho moc nebaví a mnozí z nás na ni nemají dobré vzpomínky z dětství. Často dnes bývá na novoroční sváteční tabuli čočka jako příloha k uzenému masu. Zkuste však tradici povýšit a udělat bohatou polévku z hrstí různých druhů luštěnin. Hodně luštěnin rovná se hodně peněz, navíc s každou hrstí luštěniny vložené do polévky si můžete něco přát nebo si dát předsevzetí.

Suroviny

1 hrst červené a černé čočky, namočené alespoň 2 hodiny
1 hrst hrachu, namočeného alespoň 2 hodiny
1 hrst fazolí, namočených přes noc
2 lžíce sádla
1 cibule, nakrájená nadrobno
1,5 l vývaru z uzeného masa
2 stroužky česneku, nasekané nahrubo
1 lžíce hladké mouky
sůl
čerstvě mletý pepř
petržel a libeček na ozdobení

 

Popis

Předem namočené luštěniny dáme zvlášť vařit, každý druh do vlastního hrnce. Vařením zvlášť si ponechají svou specifickou chuť, ale lze je vařit i společně.


V hrnci osmahneme na 1 lžíci sádla cibulku, zalijeme vývarem z uzeného masa, přidáme uvařené luštěniny a povaříme zhruba 10 minut.


Na pánvi připravíme světlou jíšku ze zbylého sádla a hladké mouky a zahustíme s ní polévku. Přivedeme k varu, odstavíme a přidáme česnek. Nakonec opepříme a osolíme.

HERBAR7+PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Zdobené vánoční perníčky podle Kitchenette

Next
Next

Špaldová focaccia s bylinkami