Zdobené vánoční perníčky podle Kitchenette

Čas pečení vánočního cukroví je tady! Na přípravu perníčků je už nejvyšší čas, aby se hezky rozležely a stihly do Štědrého dne změknout. Jedny z nejlepších a nejhezčích perníčků, které jsem kdy ochutnala, byly ty od Markéty Pavleje. Pekla je v šesté řadě Herbáře a mně se na ně již teď sbíhají sliny! Určitě si je letos upeču. Co vy, pečete? Zdobíte perníčky? A mohla bych je vidět?

Markéta Pavleje alias Kitchenette je již několikátým rokem hostem v Herbáři. S přední českou food blogerkou mě svedlo dohromady hned několik skutečností: obě jsme mámy, milujeme dobré jídlo z opravdových kvalitních surovin, zajímá nás udržitelný životní styl… Oceňuji, jak je Markéta pracovitá, a během natáčení osmé řady Herbáře jsem jako každý rok žasla nad jejím velikým citem pro estetiku.

Jak s nástupem adventu nadešel čas pečení vánočního cukroví, vzpomněla jsem si, kterak jsme právě s Markétou dva roky zpět před kamerou pekly její skvělé perníčky. A protože mi každý rok posíláte krásné fotky svého cukroví, napadlo mě, že bychom mohly vymyslet pečicí výzvu, do které byste se zapojili i vy, milí diváci a čtenáři. Nebo spíše divačky a čtenářky? Markéta k mému nadšení s nápadem souhlasila – sledujte naše sociální sítě, kde se již v sobotu 5. 12. 2020 dozvíte více o perníčkové soutěži, kterou jsme pro vás společně připravily.

Postup na perfektní perníčky jsem s Markétiným svolením sepsala níže. Protože tenhle geniální recept na tradiční cukroví prostě musíte vyzkoušet! A pokud jste třeba náhodou doteď tápali, jak perníčky bezchybně ozdobit, po přečtení tohoto návodu vás letos na sváteční tabuli bude čekat přehlídka ukázkových perníkových krasavců.

Suroviny

TĚSTO

½ kg medu
½ kg hladké pšeničné nebo žitné celozrnné mouky
2 žloutky
125 g moučkového cukru
½ lžičky jedlé sody
špetka kypřicího prášku
½ lžíce kakaa, melasy či karobu
špetka mořské soli

PERNÍKOVÉ KOŘENÍ

5 hřebíčků
10 kuliček nového koření
½ lžičky skořice
3 hvězdičky badyánu
špetka mletého zázvoru
½ lžičky mletého fenyklu
½ lžička mletého anýzu

Popis

V menším hrnci si rozehřejte med. Když je horký a tekutý, zapracujte do něj ručně nebo v kuchyňském robotu mouku. Tato směs bude za teplého stavu velmi řídká až kašovitá. Těsto nechte zchladnout tak, aby nebylo horké, ale musí zůstat ještě trochu povolené (pokud byste přidali žloutky, sodu a kypřicí prášek do horkého těsta, ingredience začnou hned reagovat – je ale žádoucí, aby se tento proces odehrál až během pečení).

V mezičase si připravte perníkovou kořenicí směs rozmixováním všeho koření či jeho rozdrcením v hmoždýři. Pokud si nechcete připravit vlastní směs, již připravené kvalitní perníkové koření můžete sehnat na Kitchenette shopu.

V tuto chvíli do napůl ztuhlého těsta pečlivě zapracujte zbývající ingredience. Hotové těsto zabalte do fólie a nechte ho odpočinout nejlépe přes noc v lednici.

Druhý den předehřejte troubu na 155 °C a plechy vyložte pečicím papírem. Po kusech odebírejte těsto z lednice a na pomoučeném vále ho vyválejte na tloušťku 3–4 mm. Je v pořádku, že těsto je velmi lepivé, chce to jen, aby bylo vychlazené, trochu cviku a mouky. Z plátu těsta formičkami vykajujte libovolné tvary.

Vykrájené perníčky pomalu pečte do světle zlaté barvy. To je velmi důležité, protože pokud perníčky upečete do sytě zlaté barvy, budou měknout jen velmi pomalu, možná nezměknou vůbec. Abyste dosáhli co největšího lesku, upečené perníčky potřete bílkem nebo celým vejcem rozšlehaným s mlékem. Po zaschnutí můžete perníčky skládat do papírové krabice nebo je rovnou zdobit cukrovou polevou.

Podrobné informace, jak připravit polevu, a tipy na postup při zdobení najdete na blogu Kitchenette.

DOMA-VII-food158829.jpg

Ingredience


na vánoční BIO pečení vám dodáme až domů

Previous
Previous

Tutoriál míry a váhy: Jak s vážením na hrnky a lžičky?

Next
Next

Novoroční hrstkovka