Semínkový chléb

20161210-seminkovy nepeceny chleb_MG_2134.jpg

Pokud držíváváte jarní půst před Velikonocemi, bude se vám určitě hodit nějaké ozvláštnění postního jídelníčku. A tím bezesporu tenhle semínkový chléb je. Pro mě určitě, protože si tohle pečivo-nepečivo nepřipravuji každý den, i když možná i na to v budoucnu dojde. Tento „chleba“ je díky semínkům a oříškům nabitý tolika benefity pro zdraví, že stojí za úvahu  péci si ho každý měsíc, ne-li týden. Dá se říct, že skoro všechny suroviny semínkového  chleba jsou superpotravinami. To znamená, že jde o výživově bohatou potravinu, která je považovaná za zvláště prospěšnou zdraví a dobrá pro tělesnou a duševní pohodu, jak uvádí Oxford English Dictionary. Lněné a chia semínko, oves a psyllium jsou úžasné při pročisťujících kúrách a zbavují zažívací ústrojí usazenin a škodlivých látek. Což se nám k půstu krásně hodí. Semínka také společně s psylliem nahrazují v receptu vejce, protože po namočení se ingredience při pečení krásně spojí. Kdybyste chtěli svůj chlebík ještě vylepšit, můžete lískáče nejprve opražit na suché pánvi. Rozvine se tak plně jejich chuť. Taky vám tenhle bochník připomíná krmení pro ptáky? No a co se nedojí, můžete pověsit na větev a ptáci budou mít hody. Zima je dlouhá jako každý rok, půst jakbysmet, tak proč si neužít něco dobrého, zdravého a povzbuzujícího i bez masa? Přeji hodně sil v boji s jarní únavou a dobrou chuť.

Suroviny

145 g ovesných vloček
135 g slunečnicových semínek
65 g lískových ořechů
10 pl lněného semínka
4 pl psyllia
2 pl chia semínek
1 čl soli
3 pl kokosového tuku
voda

 

Postup

V míse smícháme všechny suché suroviny. Zalijeme je vodou tak, aby hladinka vody jen lehce zakrývala všechny ingredience. Necháme asi 40 min nasát vodou. Zbylou vodu případně vylijeme. Kokosový tuk necháme na teplém místě roztát a přilijeme ho do vlhké směsi. Zamícháme a těsto napěchujeme do vymazané malé chlebíčkové formy. Pečeme na 175 °C zhruba 30 min. Necháme úplně vychladnout, aby se chlebík při krájení nedrolil. Vydrží asi 5 dní na chladnějším místě.

HERBAR7 PROMO-06892.jpg

Více receptů v nové kuchařce SVĚTOVÁ

Previous
Previous

Lahodný jablečný koláč s domácím pudinkem a brusinkami

Next
Next

Veselé barevné těstoviny