Veselé barevné těstoviny

_MG_7140.jpg

Recept, který se hodí do pošmourného zimního období. Zároveň ho můžete použít i jako jedlý dárek! Ty mají rádi všichni, ale málokdo je skutečně dostane. Tak kdo brzy slaví?

Suroviny

TĚSTO

250 g hladké mouky
200 g tvrdozrnné pšeničné mouky (semoliny)
2 vejce
1,5 lžíce extra panenského olivového oleje
1–2 lžíce vody (podle potřeby)

PŘÍCHUTĚ
150 g mraženého špenátu nebo sekaných bylinek
5 nitek šafránu (namočených ve 2 lžících teplé vody na 30 minut) nebo 1 lžička kurkumy
2,5 lžíce sépiového inkoustu
šťáva z 1 malé červené řepy

 

Popis

Obě mouky promícháme, čtvrtinu odložíme, ve zbylé vytvoříme uprostřed důlek a rozklepneme do něj vejce, přilijeme olej a pomocí vidličky promícháme.

Pomalu přisypáváme odloženou mouku a hněteme, až vznikne hladké těsto. Je-li příliš sypké, přidáme trochu vody a hněteme 8–10 minut dohladka. Zabalíme do potravinářské fólie a odložíme na 20 minut stranou.

Pokud máme strojek na těstoviny, protáhneme jím těsto a nakrájíme nudle, pokud ne, vyválíme těsto na pomoučněné ploše na placku silnou zhruba 5 mm a nakrájíme tenké proužky. Pověsíme je na šňůru a necháme vyschnout, trvá to zhruba 1 den.

Na ochucené barevné těstoviny přidáme jednotlivé příchutě k vejcím a vytvoříme barevné těsto, které zpracujeme stejným způsobem.

Sušené těstoviny naskládáme do celofánových sáčků, zavážeme mašličkou a opatříme nápisem s názvem a instrukcemi. V suchu a chladu vydrží až 1 měsíc.

HERBAR7+PROMO-04213.jpg

Více receptů najdete v knihách Vaříme podle Herbáře

Previous
Previous

Semínkový chléb

Next
Next

Pad Thai